Prekid toplotnog talasa u ponedjeljak

banjaluka.com - 12. jula 2012. 058.ba

Termometar

VRIJEME – Toplotni talas koji traje već više od mjesec dana i koji gotovo svima zadaje glavobolje, trebao bi prema prognozama iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske da bude prekinut u ponedjeljak. Sljedeća sedmica, trebala bi, prema tome, da bude jedna od osvježavajućih u ovom mjesecu.

“Toplotni talas koji nas je zadesio, posljedica je blokirajuće situacije iznad Atlantika, tačnije zadržavanja vazduha, kao posljedice toplih morskih struja, što bi se sve skupa moglo posmatrati i kao još jedna od manifestacija globalnog zagrijavanja. Prema našim prognozama, što se tiče našeg podneblja, to bi trebalo da prestane u ponedjeljak i da zahlađenje traje čitavu narednu sedmicu”, kaže Igor Kovačić, diplomirani meteorolog.

Što se tiče prognoze za naredni mjesec, Kovačić ističe da je još rano za tačno prognoziranje, te da bi se samo okvirno moglo reći da će situacija biti slična kao i u julu.

Tropske vrućine ostaviće i posljedice na poljoprivredne usjeve.

“Deficit padavina pogotovo će uticati na kukuruz, čija se žetva bliži”, dodaje Kovačić.

Ono što nam slijedi, sudeći prema vrućini i suši, jeste jesenje poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.