Sedam odlikaša u 36 kvadrata

26.07.2012.

Porodica Škipina iz Foče

FOČA – U vremenu kada se sa svih strana poziva na pojačavanje nataliteta i kada se svakojake donacije i humanitarne akcije objavljuju na sva zvona bitku sa golom egzistencijom u trošnoj, neuslovnoj baraci od 36 kvadrata vodi osmočlana porodica Škipina iz Foče.
Sedam odlikaša u 36 kvadrata.

I pored toga što ne žive u dobrim uslovima, sedmoro djece uspješni su učenici i studenti, znaju samo za petice i desetke, iako uče u zajedničkoj prigušenoj prostoriji u kojoj čak i danju svjetlo mora biti upaljeno.

Samohrana majka Branka, penzionisani invalid rada, već petu godinu preživljava u baraci, nikada ne govoreći i žaleći se na teškoću koja je svakim danom sve viša.

– Bila sam podstanar, trebala sam da se iselim, obratila sam se opštini, dali su mi ovu baraku za nas osam, jer nisu kao imali ništa drugo. Morala sam izaći, ili ovdje ili na ulicu, nije bilo drugog rješenja, jer nisam imala da platim čovjeku za stanovanje ništa. Tada nisam ni penziju imala, ma nijednog dinara ni od kuda – priča Branka.

Na osam članova porodice mjesečno, kako god, mora da se rasporedi 700 maraka, u koje spadaju dječiji dodatak, Brankina penzija i socijalno davanje.

– Izdržavamo kako moramo, teško, ali ne mogu drugačije. Djeca su mi svi odlikaši, drago mi je da sam od njih napravila dobre ljude. Centar za socijalni rad odlično je upoznat sa mojom situacijom. Trebali su da dođu da vide gdje živim, i opština i Crveni krst znaju za mene, niko ne pita kako živim – kaže Branka i dodaje da će joj djeci, osnovcima, biti obezbijeđeni besplatni udžbenici što joj mnogo znači.

Branka je pokušala da se uključi u projekat stambenog zbrinjavanja višečlanih porodica koje sprovodi Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

– Ministarstvo je tražilo od opština informacije o spremnosti da obezbijede zemljište i infrastrukturu i s obzirom na to da u predviđenom roku nismo dobili nikakav odgovor od opštine Foča, a ni kasnije, ove porodice nisu bile obuhvaćene projektom. Sve što se tiče zbrinjavanja ove porodice bilo je u nadležnosti opštine – rekla je Mirela Vujatović, portparol Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS.

U opštini Foča kažu da će učiniti sve što mogu da se poboljšaju uslovi života porodice Škipina.

– Prostor u kome žive je u međuvremenu znatno propao i učinićemo sve da se poprave najbitnije stvari, krov, da prostor bude suv i zdrav za stanovanje. Imamo na raspolaganju šest opštinskih stanova koje ćemo pokušati završiti, pa pretpostavljam da će se namijeniti licima koja su u stanju socijalne potrebe, a nisu stambeno zbrinuta – rekla je Dragica Kulić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Foča.

Zbrinuto 97 višečlanih porodica

U resornom Ministarstvu kažu da je do sada projektom stambenog zbrinjavanja zbrinuto 97 porodica sa više od 500 djece u 26 opština za šta je izdvojeno oko 8,5 miliona maraka. Takođe dodaju da, prema istraživanjima koje je 2008. godine uradio Savjet za djecu, više od 70 odsto porodica sa četvoro i više djece nalaze se u stanju socijalne potrebe.