Hljeb poskupljuje od septembra

Agencije - 08. avgusta 2012. 058.ba

Hljeb

INFO – Hljeb u Srpskoj poskupjeće od septembra jer cijene brašna konstantno rastu, a uskoro se, kažu mlinari, očekuje još veće poskupljenje ovog proizvoda.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da se u idući mjesec može očekivati rast cijena brašna i do 20 odsto.

– Pšenica je u prethodnih 30 dana poskupjela i do 40 odsto i za tonu hljebnog žita u Mađarskoj potrebno je izdvojiti od 255 do 260 evra – rekao je Kos.

On je naglasio da je za vreću brašna u RS od 25 kilograma trenutno potrebno izdvojiti 20 maraka, a u idućih 15 dana ta cijena bi mogla da dostigne i 23 marke, pa čak i 25 maraka.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da će, ukoliko se nastavi rast cijena brašna, hljeb sigurno poskupjeti.

– Trenutno je za kilogram brašna potrebno izdvojiti 68 feninga bez PDV-a, a do poskupljenja hljeba doći će ukoliko brašno dostigne cijenu od 77 feninga po kilogramu – rekao je Trivić.

On je naglasio da se trenutna cijena hljeba kreće od 1,20 do 1,40 maraka.

Predsjednik Odbora za pekarstvo Područne privredne komore Bijeljina Njegoslav Zagorac najavio je da će cijene hljeba u Semberiji značajno porasti od septembra, jer proizvođači brašna sedmično podižu cijenu ove životne namirnice.

On je naglasio da nema objašnjenja za enorman rast cijene brašna, te da je ovaj proizvod do sada poskupio za 50 odsto.

– Ukoliko se ovakva situacija nastavi, pekari u Semberiji biće prinuđeni da podižu cijenu hljeba – rekao je Zagorac.

On nije mogao da precizira koja će biti nova cijena, navodeći da je to sada teško, jer pekari čekaju da se zaustavi enorman rast cijene brašna, pa da onda iskalkulišu cijenu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,