Kraj tropskih vrućina

Agencije - 08. avgusta 2012. 058.ba

Vrijeme - Sunce

VRIJEME – Iako se nakon jučerašnjeg ključanja dijelovi Balkana polako hlade za dva do pet stepeni Celzijusovih, Mostar i Trebinje su i juče oko 14 časova gorjeli na 41 stepen.

Meteorolozi u BiH i regionu ističu da se ljeto nastavlja, ali se više ne očekuju veliki toplotni udari. Do kraja sedmice biće, kažu, ugodnije, a za vikend nas očekuju temperature od 27 do 32 stepena Celzijusova.

„Vrućina će manje popustiti na jugu zemlje, gdje će temperature dostizati 34. podjeljak. Јutra će biti svježija sa temperaturama od 11 do 15 stepeni, a na planinama se prognozira stepen-dva manje. Nakon vikenda, opet nam dolaze vrućine, ali ne onakve kakve smo imali početkom ove sedmice“, potvrdio je „Nezavisnim“ Igor Kovačić, meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Po riječima stručnjaka, tek u trećoj dekadi avgusta moguće su malo jače padavine, koje će i ublažiti efekte pretjerano visokih temperatura.

„Sjever je već u ponedjeljak zahvatilo blago zahlađenje, što će se proširiti na cijelu BiH. Očekuje se da bi do kraja sedmice moglo da bude za četiri do pet stepeni manje. Prema našim podacima, postoji veoma mala mogućnost za pljuskove“, istakao je Željko Majstorović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tako, nakon izmjerenih plus 40, koliko je bilo u ponedjeljak, Banjaluka i Tuzla od juče lakše dišu na plus 32, a u Gradačcu i Bihaću mjereno je 29, odnosno 30 stepeni. U Livnu je termometar i dalje pokazivao visokih 35, u Sarajevu 36 i u Foči 37 stepeni.

Meteorolozi u Hrvatskoj i Srbiji ističu da bi ovo mogao da bude posljednji talas tropskih vrućina na Balkanu, te da predstoji mnogo ugodnije dugo ljeto.

Visoke temperature, oko 36 stepeni, zasad su se zadržale na moru, dok je u Zagrebu izmjereno 28. Nakon prekjučerašnja 42 stepena u plusu i najtoplijeg dana u istoriji mjerenja, u Županji od juče termometar pokazuje tridesetak stepni. I u Beogradu je temperatura pala na plus 30, u Zaječaru je mjereno vrtoglavih 38, a u Prištini tek stepen manje. Podgorica je ponovo bilježila plus 38, dva stepena manje bilo je u Skoplju, dok je najhladnija bila LJubljana sa 26 stepeni.

Prema meteoalarmu, banjalučki, bihaćki, prijedorski, livanjski i višegradski region danas su obojeni zelenom bojom i nema potrebe za izdavanje posebnih upozorenja. Tuzlanski, fočanski, mostarski, sarajevski i trebinjski region obojeni su žuto, a meteorolozi kažu da je vrijeme potencijalno opasno.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.