Prva liturgija u crkvi brvnari u Bijeloj kod Višegrada

27. avgusta 2012. 058.ba

Sveta luiturgija u crkvi-brvnari „Hrista spasitelja“

VIŠEGRAD – U Bijeloj kod Višegrada održana prva Sveta luiturgija u crkvi-brvnari „Hrista spasitelja“, koju podiže bratstvo familije Tasić.

Četiri godine nakon prvog okupljanja u rodnoj Bijeloj članovi brojne familije Tasić dočekali su da u crkvi-brvnari „Hrista spasitelja“, koju grade dobrovoljnim prilozima i uz pomoć brojnih darodavaca, prisustvuju prvoj Svetoj liturgiji, koju je služio arhimandrit Jovan Gardović, iguman manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, uz sasluženje sveštenika Milosava Vidakovića i monaha Gavrila Đurića. U toku liturgije vjernici su pristupili svetoj tajni pričešća, a potom je održana i prva litija oko hrama.

Sveta luiturgija u crkvi-brvnari „Hrista spasitelja“

U kraćoj besjedi, arhimandrit Jovan je rekao da je ovo hram koji je specifičan po tome što je sastavljen iz sedam starih kuća.

-Sva ova brvna oko nas u crkvi su kuće naših đedova i roditelja. One su pune želja, suza, molitvi, tuge, i njihovih radosti. Zato danas likujemo što je dio njih sa nama, ovdje u ovom hramu i na ovom savboru Tasića, u mjestu zvanom Čadina Bara, rekao je arhimandrit Jovan.

On je dodao da je ovo najljepši dar i uspomena na đedove i očeve familije Tasić.

-Zato je ova molitva namjenjena njima i svim Tasićima rasutim diljem svijeta. Ovaj hram će biti spoj svih Tasića i svih nas koji ovdje budemo dolazili. Uz Božiju pomoć nadam se da ćemo hram uskoro završiti, jer je on naša luka spasenja i brod bitisanja, poručio je arhimandrit Jovan.

Sveta luiturgija u crkvi-brvnari „Hrista spasitelja“

Liturgiji su pored Tasića prisustvovali brojni vjernici iz Višegrada i Mokre Gore, predstavnici darodavaca, kao i načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović.

ISTORIJSKI DAN ZA TASIĆE

Za selo Bijelu i familiju Tasić ovo je istorijski dan, rekao je na svečanosti poslije liturgije Radoje Tasić, predsjednik odbora za gradnju hrama.

-Današnja generacija Tasića koji su živjeli ili još žive u Bijeloj ostvarila je ono što naši preci nisu mogli ni sanjati. Izgradila je hram, crkvu brvnaru, u koju su ugrađena brvna iz sedam starih i napuštenih kuća iz nekoliko sela, starih više od stotinu godina, rekao je Radoje Tasić.

Tako su, dodao je on, preko ovih lučevih brvna, koja su bila osuđena na propadanje, u ovu svetinju ugrađeni nekadašnji napori naših pradjedova.

-A brvnima je produženo bitisanje bar za još jedan vijek, naglasio je Radoje Tasić, posebno se zahvalivši umijeću Radoša Delića, koji je zajedno sa svojim majstorima modifikovao prvobitni projekat, a potom izgradio ovaj hram.

Radoje Tasić je izrazio želju da će ovo mjesto biti okupljaklište Tasića i njihovih gostiju, da ljudi prisustvuju liturgijama i da se čuje zvuk zvona, koje tek treba da se postavi na zvoniku uz hram.
Sveta luiturgija u crkvi-brvnari „Hrista spasitelja“

-Biće to magnet da selo Bijela oživi, da se zapuštene okućnice raskrče, kuće i putevi obnove, da se iz dimnjaka bar povremeno vije dim, voćnjaci urede i oživi uspomena na nekadašnji život u ovom pitomom kraju višegradske opštine, poručio je Radoje Tasić.

ORIGINALNA PRIZNANjA DARODAVCIMA

Jedan od prih koji je darivao staru građu je Radisav Baranac, koji je na svečanosti u Bijeloj, u znak zavhalnosti dobio originalno ugravirano priznanje-uspomenu urađeno od otpadataka drveta ostalog od gradnje hrama.

-Raduje me što sam na ovaj način doprinio gradnji ove svetinje, tim prije što me sa Tasićima povezuju rodbinske veze, rekao je Baranac.

I Ljupko Tasić je darivao građu stare kuće, ali one iz tazbine, iz sela Macute.

-Zaista se divim kako je sve ovo urađeno, i to od građe naših starih, napuštenih kuća. Ovaj hram je dostojno sjećanje na naše pretkem, ali i mjesto okupljanja najmlađih Tasića, poručio je Ljupko Tasić, koji je takođe dobio specijalnu zahvalnicu-uspomenu urađenu u drvetu.

Pored njih, originalne uspomene u drvetu, za darivanje građe starih kuća, dobili su Radoje i Radisav Tasić, Lena, Slavka i Antonije Tasić, te načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović, koji je omogućio darivanje jedne stare kuće čija su brvna ugrađena u novi hram u Bijeloj.

Na svečanosti u Bijeloj, na kojoj su u prigodnom programu nastupili mlada interpretatorka starih izvornih pjesama Katarina Tasić, narodni guslar Radomir Andrić i zdravičar Dragoljub Stojanović, uručene su zahvalčnice dobrotvorima koji su darivali građevinski i drugi materijal za izgradnju crkve brvnare. Zahvalnice su dobili: Mitropolija dabrobosanska SPC, arhimandrit Jovan Gardović, Duško Ikonić, Emir Kusturica, Milan Baranac, Mile Janković, Ljubiša Ratković, Milosav Šimšić, Miloje Joksimović, Mitar Vidaković, Mirko Pandurević, Bogdan Đukanović, Novak Savić, Mišo Savić, Radojko Stašević, Porodica Janjić, opština Višegrad, preduzeće „Hidroelektrane na Drini“, Savo Tasić, Vladimir Tasić, Radmilo Todorović, Radoš Delić, Miroslav Todorović, Petar Jevđević i Slaviša Ostojić.

NASTAVLjAJU GRADNjU HRAMA I DRUGIH SADRŽAJA

Sa svog četvrtog saborovanja brojni Tasići su se dogovorili da nastave radove na kompletnom završetku crkve-brvnare. Kako je naglašeno, prioritet je pokrivanje sa šindrom i unutrašnje uređenje, uključujući i izradu ikonostasa.

Planiraju da, pored zvonika, naredne građevinske sezone podignu još jednu brvnaru, u kojoj će biti zapisana imena svih Tasića izginulih u balkanskom ratu, solunaca iz Prvog svjetskog rata, te onih koji su izginuli tokom i nakon Drugog svjetskog rata, kao i u posljednjem otadžbinskom ratu.

Preporučeno je da svi domaćini familije Tasić, koji to žele, uz ovaj hram podignu svoje sofre, kao što je to nekada bilo u porti manastira Dobrun.

-Oni koji žele već sada mogu rezervisati kumstvo našeg hrama, darivati zvono, ikone, dati prilog za ikonostas i pomoći da se ova svetinja dodatno uredi iznutra i oko nje, poručio je Radoje Tasić prisutnima na četvrtom saboru falimije Tasić u Bijeloj kod Višegrada.

U nastavku sabora održano je narodno veselje uz prigodan sportski program u kome su se mladi, ali i stari nadmetali u nekadašnjim tradicionalnim sportskim disciplinama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,