Sušna ljeta i ekstremne zime

SRNA - 15. septembra 2012. 058.ba

Sunce

INFO – Naučnici upozoravaju da nas u budućnosti očekuju sušna ljeta i ekstremne zime, a jedan od razloga je činjenica da se arktički led topi rekodnom brzinom, te da mu je volumen najmanji u toku posljednjih 30 godina!

„Promjena je veća nego što smo prije 20 ili deset godina mogli i zamisliti. Sada moramo da prilagodimo i obnovimo naš osjećaj za prirodu koja nas okružuje“, izjavio je Kim Holmne, direktor Norveškog polarnog instituta.

Dr Edmond Hansen smatra da je riječ o najvećem otapanju leda u toku posljednjih 1.500 godina.

On upozorava da je riječ o ogromnoj i dramatičnoj promjeni u prirodi.

Nije riječ o kratkoročnom fenomenu – to je rastući trend. Gubi se sve više i više leda i otapanje se ubrzava.

Stručnjaci kažu da otapanje leda ne teče proporcionalno, već se povećava obrnuto proporcionalno količini leda – baš kao što se i kockica leda, kad je ubacite u čašu vode, prvo topi sporije, a onda sve brže i brže kako se njen volumen smanjuje.

Dr Sebastian Gerland, jedan od naučnika uz NPI, pojasnio je princip ubrzanja topljenja leda:

„Bijela površina koja reflektuje Sunčeve zrake sve je manja, a tamna morska koja ih apsorbuje – sve je veća. Sa većom apsorpcijom more postaje sve toplije, što uzrokuje sve brže topljenje leda“.

Prema nekim procjenama, Arktik bi bez leda mogao ostati do 2080. godine, a naučnici strahuju da bi, s obzirom na njegovo sve brže topljenje, taj trenutak mogao stići čak i mnogo ranije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.