Nikola Gagović – fočanski majstor “male formule”

05. новембра 2012. 058.ba

Nikola Galović - karting

FOČA – Iako u Foči ne postoji karting klub niti uslovi za bavljenje ovim neobičnim sportom, u tom gradu se mogu pohvaliti da imaju vicešampiona BiH u klasama 1 i 2.

Nikola Gagović, učenik 1. razreda fočanske Gimnazije, ove godine je prvi put sjeo u “malu formulu” i već u prvoj takmičarskoj sezoni pokazao da posjeduje dar za automobilizam. Nikola nastupa za sarajevski klub “4 x 4″, od kojeg dobija karting vozilo za treniranje i takmičenje.

Sasvim slučajno je počeo da trenira, zahvaljujući razmjeni učenika i poznanstvu sa šampionom BiH u kartingu, Almirom Bajrićem iz Tuzle, kome je postao najveći konkurent.

– Naučio sam voziti automobil još u devetoj godini. Vozio sam na selu po seoskim putevima gdje sam savladao tu vještinu. Oduvijek sam volio gledati formulu 1, a sa kartingom sam se slučajno upoznao ove godine- priča Nikola. Na sve tri trke na kojima je ove godine nastupao, Nikola je osvajao drugo mjesto. Najuzbudljivije je bilo u Goraždu kada je uspio da povrati veliki zaostatak.

– Završio sam na drugom mjestu, iako sam se u drugom krugu okrenuo i izgubio tu poziciju, ali sam je uspio povratiti. Adrenalin je veliki, kod mene treme nestane kad sjednem u karting – ističe Nikola.

Automobilizam uopšte, pa tako i karting, je rizičan sport. Kod roditelja je uvijek prisutan strah za vrijeme trke, ali su karting staze dobro obezbijeđene, čime su povrede mladih vozača svedene na minimum.

– Pomenuću riječi mame državnog prvaka. Ona kaže da pusti palčeve tek kad se trka završi. Čitavo vrijeme drhti da dijete negdje ne bi izletilo sa staze. Ali Nikola vozi još od devete godine, zajedno sa mnom, tako da znam da je dobar vozač – kaže Nikolin otac, Milan.

Zajedno sa klubovima iz Sarajeva i Tuzle, talentovani fočanski vozač pokrenuće incijativu da se u Foči iduće godine održi karting trka u cilju promocije ovog sporta i eventualnog osnivanja kluba, čime bi dobio uslove za treniranje i dalje napredovanje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,