Slijepi i slabovidi Opštini plaćaju kiriju

15.11.2012.

Opština Foča

FOČA – Deset kvadrata prostora za rad, polovni namještaj, dotrajala oprema, nedostatak trajnog finansiranja osnovni su problemi Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih osoba koja okuplja 40 članova iz Čajniča, Kalinovika i Foče.

Ovo je jedina organizacija slijepih i slabovidih u RS sa sjedištem u Foči koja lokalnoj upravi plaća korišćenje kancelarije, a od nje dobija taman toliko novca.

– Za malu kancelariju, koja je prostor od SO Foča, izdvajamo 55 maraka mjesečno, plaćamo sve račune, ničega nismo oslobođeni. Najveći problem je što nemamo trajno finansiranje. Opština Foča nam je dodijelila 1.000 maraka od kojih pokrijemo trošak kancelarije. Opština Kalinovik 1.000 maraka, i Čajniče 300, a one su izrazito nerazvijene. Od tog novca ne može se nikako raditi godinu, a o pružanju pomoći članovima možemo samo sanjati – kaže predsjednica Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Dara Đajić.

Iako postoje već 60 godina nikada nije pokrenuta humanitarna akcija u njihovu korist na lokalnom nivou. Prije im je novac stizao iz lutrijskih sredstava, a sada ga mogu dobiti samo putem projekata upućenih ministarstvima.

– Kod Ministarstva prosvjete nam je prošao jedan projekat, a iako smo se javili na svaki javni poziv i kandidovali projekte nijedan nije odobrilo Ministarstvo zdravlja – kaže Đajićeva.