Flora i fauna bogata endemičnim biljkama

SRNA - Radoje Tasić - 17. decembra 2012. 058.ba

Biljke

VIŠEGRAD – Teritorija višegradske opštine raspolaže bogatom florom i faunom i endemičnim biljnim vrstama kao što je Pančićeva omorika, paprat vilina vlas, kao i riba mladica koja živi u drinskim vodama, konstatovano je danas na sastanku tima za izradu lokalnog akcionog plana biodiverziteta.

Koordinator projekta koji u šest država Blakana, u 18 opština, provodi Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu Lejla Šuman potvrdila je da će opština imati direktne koristi kada se posao identifikacije posebnih biljnih i životninjskih vrsta završi tako što će za jedan ili više projektnih zdataka dobiti 20.000 evra.

„Zadovoljni smo doprinosom nacrtu projekta biodiverziteta na lokalnom nivou jer je u njemu učestovalo dosta predstavnika nevladinog sektora, radnika Šumskog gazdinstva `Panos`, opštine pa i novinara što je karakteristika za ovu sredinu“, rekla je Šumanova.

Ekološki inspektor Dragan Glogovac istakao je potrebu zaštite kanjona rijeke Rzav, kao i formiranje parka sa sadnicama Pančićeve omorike i biljke vilina vlas na prostoru gdje je bila stara gimnazija jer su tu otkriveni i termalni izvori.

„Time bi se nadoknadio gubitak zelenila posljednjim građevinskim radovima i na jednom mjestu, pored ćuprije, nalazili bi se prirodni i istorijski i kulturni rariteti“, dodao je Glogovac.

Koordinator projekta Radmilo Mihailović objasnio je da će projekat izrade dokumenata plana zaštite biodverziteta trajati do septembra iduće godine kada će biti urađena i prigodna publikacija.

Sastanku je prisustvovala i korodnator projekta iz Srbije Aleksandra Mladenović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: