Južni tok krenuo ka Republici Srpskoj

08.12.2012.

Gasovod "Južni tok"

INFO – Gradnja gasovoda “Južni tok”, jednog od najznačajnijih projekata u Evropi, zvanično je počela u petak u ruskom gradu Anapi u Krasnodarskoj oblasti na obali Crnog mora, a Republici Srpskoj, koja je dio tog poduhvata, ovaj megaprojekat donijeće energetsku stabilnost, nove investicije i zapošljavanje.

U izgradnju “Južnog toka”, dužine oko 2.400 kilometara, kojim će ruski gas po dnu Crnog mora stizati do 38 miliona domaćinstava u južnoj Evropi, biće uloženo oko 16 milijardi evra. Finansiraće ga zajednički Rusija, Italija, Njemačka i Francuska. Akcionari “Južnog toka” su ruski “Gasprom”, koji ima polovinu vlasništva, a drugu polovinu posjeduju italijanski ENI, francuski EDF i njemački BASF.

Gasovod će ići preko Bugarske, te kroz Srbiju, od koje će jedan krak ići u Republiku Srpsku. “Južni tok” će od Srbije ići kroz Mađarsku, Hrvatsku, Austriju i Sloveniju. “Južni tok” je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015. godine, a cjelokupan projekat, pod nazivom “Južni koridor”, biće realizovan u dvije faze, do decembra 2019. godine.

Radovi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je ozvaničio početak radova na gasovodu, rekao je da je ovaj događaj važan ne samo za ruski, već i za cijeli evropski energetski sektor.

– Počećemo praktičnu realizaciju jednog od najvećih infrastrukturnih projekata, izgradnju prenosnog sistema kroz Crno more – rekao je Putin i dodao da će u prvoj fazi “Južni tok” prolaziti kroz najmanje šest država.

– Ovaj projekat ima punu političku podršku u svim partnerskim zemljama i potpisani su svi međudržavni ugovori – kazao je Putin.

Dodao je da “Južni tok” ima za cilj da ojača evropsku energetsku bezbjednost kroz diverzifikaciju pravaca prirodnog gasa.

Generalni direktor kompanije “Gasprom transgas Krasnodar” Igor Tkačenko rekao je da će ukupan obim gasa koji će biti transportovan “Južnim tokom” dostići 63 milijarde metara kubnih godišnje, što je deset odsto ukupne tražnje gasa u Evropi.

Dio megaprojekta, koji će energetski povezati Evropu, biće i RS. Memorandum o izgradnji kraka “Južnog toka” kroz RS u septembru u ruskom Sočiju potpisali su predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora “Gasproma” Aleksej Miler. Tada je dogovoreno da bude osnovana zajednička kompanija između preduzeća “Gas-Res” iz Srpske i ruskog “Gasproma”.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je “Glasu Srpske” da početak gradnje “Južnog toka” govori o ozbiljnosti projekta u koji su mnogi sumnjali, a koji će stanovništvu i privredi Srpske obezbijediti jeftini i alternativni energent.

– RS je uspjela da uđe u projekat i da kroz nju prođe krak, koji je sastavni dio “Južnog toka” na osnovu kojeg će moći graditi svoju energetsku stabilnost u budućnosti. To je od ogromnog značaja – rekao je Dodik.

Najavio je da bi već u januaru iduće godine trebalo da bude formirano zajedničko preduzeće ruskog “Gasproma” i “Gas-Resa”.

– Poslije toga će se krenuti u izgradnju kraka kroz Srpsku – istakao je Dodik i naglasio da to vodi privrednom i ekonomskom razvoju.

On je kazao da su se mnogi u Srpskoj arogantno odnosili prema samoj pomisli na “Južni tok”, kao što je ranije bio slučaj i sa ulaganjem ruskih investitora u naftni sektor RS za koje se pokazalo da je uspješno.

– Iako su pokušali da omalovaže ovaj projekat, današnji dan govori o tome da će sve biti urađeno u predviđenim rokovima. Oni koji su ismijavali našu politiku sada moraju da priznaju da je ona bila ispravna i da je zabilježila veliki uspjeh – kazao je Dodik.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac rekao je “Glasu Srpske” da je otpočinjanje radova na gasovodu “Južni tok” definitivna potvrda realizacije ovog megaprojekta.

– Najznačajnije je da u ovim aktivnostima i mi pronađemo svoje mjesto naslanjajući se na pouzdanog partnera, odnosno “Gasprom”. RS mora sustići zaostatak u pripremama u kojima je Srbija već daleko odmakla, jer “Gasprom” nema vremena za čekanje – istakao je Puhalac.

Dodao je da se očekuje potpisivanje trajnog sporazuma Srpska-Srbija-“Gasprom”, te formiranje zajedničkog preduzeća između “Gasproma” i “Gas-Resa”.

– O značaju priključenja na gasovod “Južni tok” dovoljno je reći da je to investicija od više od 500 miliona evra, koja će obuhvatiti gradnju magistralnih gasovoda i termoelektrana na gas – rekao je Puhalac.

Član sekcije za energetiku u Udruženju ekonomista RS “SWOT” Tanja Jandrić rekla je da je prva korist koju će Srpska imati od “Južnog toka” energetska stabilnost, ali i to što će domaće kompanije imati mogućnost da se uključe u proces izgradnje gasovoda, što znači povećanje zaposlenosti.

Stručnjak za naftno tržište Dušan Bogdanović kazao je da će prolazak “Južnog toka” kroz RS obezbijediti prvenstveno sigurno i povoljno snabdijevanje RS gasom.

– S obzirom na to da “Južni tok” ide oko 400 kilometara kroz Srpsku, to znači da će se zaposliti značajan dio ljudi – kazao je Bogdanović i dodao da bi bilo dobro da Hrvatska od Novog Grada preuzme krak, što bi za RS značilo i dobit i od transportnih taksi.

Trasa gasovoda kroz RS trebalo bi da ide od Bijeljine, preko Posavine i Banjaluke, do Novog Grada.

Srbija

Otvaranju radova na gasovodu u Rusiji prisustvovala je i srpska delegacija sa ministrom energetike Zoranom Mihajlović na čelu. Ona je najavila da će do kraja godine početi izgradnja gasovoda kroz Srbiju, čiji kapacitet će iznositi oko 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje, a očekuje se da će u njoj, takođe, biti čvorište za snabdijevanje regiona gasom.

Na svečanosti povodom početka radova na gasovodu prikazan je i film o ovom projektu, uz zvuke tradicionalne muzike zemalja koje učestvuju u projektu među kojima je bilo i srpsko kolo.

16 milijardi evra – vrijednost investicije

63 milijarde metara kubnih – godišnji kapacitet

2.446 kilometara – dužina cjevovoda

900 kilometara – dužina podmorske dionice

2015. godina – planirani datum puštanja u rad

38 miliona – broj domaćinstava koje će snabdijevati “Južni tok”

400 kilometara – dužina trase kroz RS