Nastava na 15 stepeni Celzijusa

22.12.2012.

Fiskulturna sala u Foči

FOČA – U pojedinim učionicama u Srednjoškolskog centra u Foči, gdje nastavu pohađa više od 800 đaka, juče je temperatura iznosila samo 15 stepeni Celzijusa, zbog čega su na žalbu učenika, časovi skraćeni na pola sata.

Učenici se žale da im je u učionicama hladno i da ne mogu pratiti nastavu.

– Hladni su radijatori, a tople cijevi. Časove nam skraćuju kad se mi požalimo, kao što je bilo prethodnih dana. Toliko je hladno da ni u jaknama ne možemo da pratimo nastavu – kaže Miljan Krunić, učenik drugog razreda Gimnazije.

Direktor Srednjoškolskog centra u Foči Borka Kovač kaže da temperatura u školi iznosi od 15 do 17 stepeni.

– Učenicima je bilo hladno i tražili su preko Savjeta učenika da im se skrate časovi, što smo mi i uradili, smatrajući da ne mogu izdržati sa takvom temperaturom sve časove – rekla je Kovačeva.

Kovačeva je apelovala i na roditelje da povedu računa kako im se djeca odijevaju.

– Vidjeli smo da dolaze neutopljeni i u patikama i naravno da će im promočiti odjeća i biće im hladno. Pored škole dužna je i lokalna zajednica da obezbijedi uslove učenicima. Skretali smo pažnju lokalnoj zajednici po pitanju sistema grijanja i stolarije. Prošle godine smo uspjeli da zamijenimo najveći dio stolarije, a ostalo je sedam učionica u kojoj nije zamijenjena stolarija – rekla je Kovačeva dodajući da je najveći problem to što unutrašnja stolarija nije sanirana.

– Novi načelnik nam je obećao da će se na tome raditi, odnosno na rekonstrukciji cijelog sistema grijanja – naglasila je Kovačeva.

Nastava se u SŠC odvija samo u prvoj smjeni, pa se samo loži od ujutru do 13 časova.

– Loži se i za dvoranu pa se založi vatra još možda sat vremena i za školu. Nemamo baš toliko sredstava koja dobijamo od opštine i zato ne možemo da grijemo popodne zbog štednje uglja – rekla je Kovačeva.

Problem sa hladnoćom u SŠC najizraženiji je u salama za fiskulturnu nastavu, u kojima učenici ipak rade fizičko obučeni, a bez osnovnih uslova su za rad. Krovovi prokišnjavaju, nema ventilacije, zagušljivo je i mračno.

– Taj problem postoji godinama, ne rade ventilacione komore koje imaju funkciju zagrijavanja. Učenici rade kako rade, međutim, u drugom polugodištu dogovorili smo se sa načelnikom da se ta nastava odvija u gradskoj dvorani koja se nalazi odmah pored škole, ali ćemo se dogovoriti kako ćemo taj prostor održavati i štedjeti – rekla je Kovačeva.

Kako se zapravo odvija nastava fizičkog vaspitanja u SŠC i sami smo se uvjerili. Na sredini jedne od tri fiskulturne sale prokišnjava krov, pa je postavljena potirača koja sakuplja vodu. Učenike još samo dobra volja i želja podstiče da rade.

– Jeste hladno, jako teško, zagušljivo, ali lakše nam je kada bar jedni drugima dodajemo loptu, tako se brže zagrijemo – kažu učenici koje smo zatekli na času fizičkog.

Bez komentara

Profesori fizičkog bez konkretnog komentara. Kratko samo kažu da su navikli na ovakav neuslovan sistem rada i da su nepovjerljivi prema bilo kakvim obećanjima da će se u skorije vrijeme nešto mijenjati nabolje.