Slaba naplata centralnog grijanja

17.01.2013.

Radijator

FOČA – Iz godine u godinu, u Foči je, usled slabe naplativosti, sve manje stambenih zgrada u kojima funkcioniše sistem centralnog grijanja. Ostale su da rade još samo tri kotlovnice, iz kojih se zagrijava tek desetak zgrada, a problemi sa naplatom aktuelni su i ove zime. Zanimljivo je da je među neplatišama najviše onih koji imaju dobra primanja sa budžeta.

– Najveći dužnici su korisnici grijanja koji su u mogućnosti da plate. Koji je razlog zašto neće da plate, nama nije poznato. Nijedan penzioner ni u jednoj sezoni nije ostao dužan jednog dinara. Ako može penzioner, koji ima penziju od 160 maraka, svoje obaveze redovno izmiriti, onda ne vidim razlog da neko drugi ne izmiruje svoje obaveze – kaže Miomir Savić, vlasnik preduzeća Montings DOO.

Usluge grijanja, po cijeni od 2,75 KM po metru kvadratnom, pružaju dva privatna preduzeća koja ugalj nabavljaju iz obliženjeg rudnika u Miljevini. U Autokomercu kažu da je naplata ispod 50 procenata, dok je u Montingsu nešto bolja, ali je veliki dug iz prethodnih godina.

– Dugovi iz prethodnih grejnih sezona dostižu iznos oko 90 hiljada maraka. Mi smo jedan veliki broj korisnika tužili, međutim to ide sporije, i upravo sad smo došli u fazu da ćemo početi pljenidbu stvari, auta, čak u nekim slučajevima i stanova – ističe Savić. Redovne platiše kažu da je grijanje ove zime na zadovoljavajućem nivou. Ni njima nije jasno zašto neki pokušavaju da izbjegnu plaćanje.

– Centralno grijanje je daleko bolje nego bilo koji drugi izvor snabdijevanja toplotnom energijom. Pogotovo što se Autokomerc ove godine potrudio i nabavio dosta zaliha uglja. Grijati se a ne plaćati, to je jedan težak apsurd i to je stvarno nepojmljivo – kaže Živko Topalović, predsjednik Zajednice etažnih vlasnika u Šantićevoj ulici.

Pored grijanja, u Foči je veliki problem i naplata troškova održavanja stambenih zgrada. Kod velikog broja građana ne postoji svijest da su jedino oni odgovorni za održavanje zajedničkih prostorija. Na području opštine registrovano je 99 zajednica etažnih vlasnika, a zbog niske naplativosti, većina njih jedva uspijeva da podmiri najosnovnije potrebe.