SzDS podržava Kusturicu

29.01.2013.

Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Savez za demokratsku Srpsku /SzDS/ smatra “besmislenim i krajnje politički i ljudski bezobraznim zahtjeve jednog broja čelnika SDS-a, posebno onih iz Višegrada”, upućenih tvorcu Andrićgrada i filmskom režiseru svjetskog glasa Emiru Kusturici.

“Tražiti od Kusturice da položi odavno položene račune za izgradnju `Andrićgrada` mogu samo politička nedonoščad koja u tom istorijskom projektu i životnom djelu velikog umjetnika traže priliku za lično bogaćenje i za vlastitu, do srži negativnu, promociju”, saopšteno je iz SzDS.

Ova stranka je pozvala Kusturicu da ignoriše dio funkcionera SDS-a i da nastavi da gradi Andrićgrad.

“Genijalnost i grandiozna vrijednost tog djela govori više od bilo kakvih riječi o njegovom graditelju i onima koji ga napadaju. U umjetnosti i istoriji zna se mjesto i jednih i drugih”, ističu u SzDS.

SDS je ranije saopštio da zahtjev opštine Višegrad da utrošak para za izgradnju Andrićgrada bude transparentan i da se razjasni vlasnička struktura, ni na koji način nije bio usmjeren protiv tog projekta kojeg ta stranka podržava, niti protiv ličnosti režisera Emira Kusturice.

Kusturica je rekao ranije Srni da je lokalnoj vlasti dostavio sve finansijske izvještaje, koje su oni potpisali, svaki mogući račun im je dostupan, od svakog džaka cementa koji je ušao u Andrićgrad pa nadalje.