Izvezla ukrase za Andrićgrad

Glas Srpske - Radmila Đević - 01. februara 2013. 058.ba

Maja Stevanović iz Foče

FOČA – Iako je nezaposlena i samohrana majka, Maja Stevanović iz Foče nije poklekla već je prije pet godina odlučila da u svojoj kući sjedne za tkački razboj i pokrene malu radionicu rukotvorina, koje će uskoro biti izložene i u Andrićgradu.

U Majinoj radionici nastaju neobični i kvalitetni ručno rađeni šalovi, torbe, heklanja, ponča, haljine, cekeri, pletene suknje, vrećice za piće, stolnjaci, kecelje, prekrivači… čija je prodaja postala Maji jedini izvor prihoda.

– Ručnim radom sam počela da se bavim prvo rekreativno, jer to volim, a u međuvremenu sam shvatila da mi je to jedini posao. Od majke sam naučila da heklam, a u tkanju sam samouka, sjela sam, učila i usavršavala se, da bih na kraju počela i da eksperimentišem – ispričala je Maja.

U početku Maji nije bilo lako, sama je usavršavala zanat, trošila vrijeme, trud i rad.

– Bilo je problema i poteškoća, posebno poslije kada sam odlučila da nabavim još mašina i proširim proizvodnju, ali postigne se sve kada ste uporni. U ovom poslu se mnogo radi, znam ponekad dočekati i noći i jutra za razbojem da bih napravila ono što sam zamislila – ispričala je Maja.

Njene unikatne rukotvorine već su našle brojne kupce, a Maja se nada da će se njen rad isplatiti.

– Zadovoljna sam kada imam kupaca, mušterija koje se interesuju, naručuju, posebno sada traže tkane i pletene šalove i kape. Teško se živi od ovog posla, ali može se. Danas se na tržištu plasira svakojaka roba. Kinezi su preovladali, cijene su niske, a ručni rad ipak vrijedi. Ko zna da ga cijeni, on ga i kupuje. Svaka roba ima svoga kupca – kazala je Maja i dodala da od novca koji zaradi tkanjem i heklanjem izdržava porodicu.

Majini unikatni radovi uskoro će biti izloženi i u Andrićgradu.

– Dosta mojih radova naći će se i u Andrićgradu. Nedavno sam dogovorila da i tamo budu izloženi, što mi je posebno zadovoljstvo – zadovoljna je Maja, koja osim što sama radi, sama i nabavlja neophodni materijal.

Istakla je da joj je u rodnom gradu ponekad teško nabaviti sirovinu, pa mora često da putuje ali, rekla je, sve se može kad se hoće.

Izložba

Svoje rukotvorine Maja je nedavno predstavila sugrađanima na prvoj samostalnoj izložbi u gradskom muzeju. Mnoge kupce je privukla, a pojedinima možda i dala ideju da sami nađu rješenje za nezaposlenost.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: