Koje cvijeće pokloniti za 8. mart

08.03.2013.

Sretan-8-mart-058

8. mart je Dan žena, tako da se cvijeće ne kupuje samo partnerki, već svim voljenim ženama. Koji cvet je najprikladniji?

Cvijeće na prvom mjestu, možemo razvrstati spram boje, pa tako, možemo istaći njegovu simboliku u odnosu na boju. Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cvijeća, ljubičasta boja simboliše nježnost, plava vijernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života. Bijela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i ljepote, zelena razumjevanja i saosjećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti. Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cvijeća ima svoju simboliku. U daljem tekstu, ćemo vam pomoći, da tumačeći značenja, najrasprostranjenijih vrsta cvijeća, pravilno odaberete ono koje treba poklonite, u skladu sa prilikom (za koju ga poklanjate).

Ruže predstavljaju cvijeće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje posjeduju širok spektar primjenljivosti na mnoge prilike i životne situacije, u kojima se poklanjaju. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada ređe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljajući ukorjenjenosti tradicionalnih vjerovanja, nevjerstva i ljubomore. Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamnoljubičaste ruže, djeluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg. Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti.

Orhideja simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama, koji leže u bolnici, kako bi im se poželio što brži oporavak. Takođe, možete ga pokloniti i nekome kome želite uspjeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25000 do 30000 vrsta orhideja.

Narcis može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvijet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.

Ljiljan predstavlja simbol beskrajne ljepote, sreće, čistoće, devičansva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na vjenčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. Bijeli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Magnolija označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvijet bijeli, ona je znak nevinosti. Ako je cvijet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvjetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i vjerovanje po kojem magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Mimoza je znak sigurnosti, to jest, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obilježjima. Mimoza sa zlatnožutim cvijetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

Tulipan (lala) je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.

Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.

Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da je vidite kao centar svijeta.

Ljubičice su znak odanosti i vijernosti. Bijele ljubičice označavaju skromnost.

Đurđevak je simol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti.

Ciklama je cvijet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost.

Visibabe su simbol nade, utjehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.

Zumbuli simbolišu vijernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

Hortenzije označavaju srdačnost, a šalju se obično kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjave saučešća.

Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.

Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.

Božur je simbol časti i bogatstva, a takođe može da simbolizuje i srećan brak i prosperitet.

Bambus koji je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje spoljnu odbranu i zaštitu srca.

Cvijeće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepovjerenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava setu.

Hrizanteme su cvijeće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu.