Moguće je osnivanje Odjeljenja Muzičke škole u Čajniču

05. aprila 2013. 058.ba

Sastanak razvojnog tima u Čajniču

ČAJNIČE – Na sastanku Opštinskog razvojnog tima za „Indeks inkluzivnosti“, zaživjela je ideja o osnivanju odjeljenja Muzičke škole u Čajniču, za šta postoje sve realne predispozicije i mogućnosti, kojima će ovaj tim pristupiti krajnje odgovorno, a sve sa ciljem da bi se što više pospiješio status i položaj djece i omladine u ovom mjestu. Sastanak je održan u srijedu, a u prostorijama skupštinske sale, dok je ideju ovog tima podržala i Ljiljana Stanković, direktorica Osnovne muzičke škole u Foči.

– „Ovde sam kako bih potpomogla osnivanje Odjeljenja Muzičke škole, za koju su nam neophodni neki od uslova. Da bi se škola otvorila, potreban je prostor, broj djece, instrumenti. Uz instrumente potrebno je otvoriti odsijek prvenstveno harmonike, jer je ovo takvo podneblje, zatim klavir, a kada se steknu uslovi, što prije svega zavisi od upisa i broja djece, da se uvede i odsijek gitare. Šta od ove škole može biti ljepše za ovu sredinu, s toga i jesmo ovde, kako bi ukazali Vama, šta je to neophodno da bi škola počela sa radom i bez čega ne bismo mogli“, naglasila je direktorica Osnovne Muzičke škole iz Foče?!

Svoje mišljenje i iskustvo sa članovima ovog razvojnog tima, a o ovoj ideji, podijelio je i Slobodan Vladičić, čovjek neizmjernog iskustva u ovom poslu.

– „Da bi postojala i radila Muzička škola, mora imati đeke, prostor, nastavnike i mora imati finansije neophodne za rad škole, a sve uz neizbiježnu saglasnost Ministarstva prosvete i kulture RS. Hoće li biti zainteresovanih učenika, sve zavisi od toga, kako će se krenuti sa osnivanjem Odjeljenja Muzičke škole, a ako se startuje dobro i ako se stvore neophodni uslovi za rad, biće i veće interesovanje učenika“, rekao je Vladičić.

Istaknut je ovom prilikom i jedan od većih problema na ovoj Opštini, koji bi mogao negativno uticati na realizaciju ove ideje, a riječ je o nedostatku novčanih sredstava, jer je osnivanje Muzičke škole jako skupa investicija, međutim ohrabrenje i podršku ovoj ideji, koja je uveliko zaživjela, dao je Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

– „Ideja je izuzetno dobra, ako se takva i ostvari. Opština trenutno nema novca, koji bi izdvojila za ovaj projekat, jer isti nije planiran budžetom za tekuću godinu. Međutim, pristupićemo korjenito ovom planu, učiniti sve što je u našoj mogućnosti, kako bi došli do pravog rješenja“, istakao je Karadžić.

Čajniče je bogato sa muzički nadarenom omladinom, s toga bi ideja o osnivanju Odjeljenja Muzičke škole u ovom mjestu, bila jako unosna, isplativa i korisna.

Načelnik je dodao, da bi bilo jako pozitivno da ideja o osnivanju Odjeljenja Muzičke škole upotpunosti zaživi u Čajniču, gdje ima velikog dara i osjećaja za muziku.

– „Da bi realizovali ovu ideju, nadam se da će nam izaći u susret i Ministarstvo prosvete i kulture RS, a takođe ćemo tražiti uporišta i načine da dođemo do finansijske pomoći preko Nevladinih organizacija. Opština u ovom slučaju podržava ovu ideju, ali prije svega, potrebno je istoj pristupiti krajnje ozbiljno, kako se ne bi spotakli prije nego li išta preduzmemo“, naglasio je Načelnik Goran Karadžić.

U realizaciji ove ideje i njenom daljem sprovođenju, veliku podršku dao je i OSCE, koji je u ovom projektu od 2010. godine.

– „Ideja o osnivanju Odjeljenja Muzičke škole, izrodila se nakon sprovedene ankete u Osnovnoj školi među učenicima i roditeljima, koji su pokazali svoje interesovanje za ovim projektom. OSCE zna puteve i načine da dođe do novčanih sredstava, a ingerencije OSCE-a u ovom slučaju, bile bi da dodatno pripomognu svojim lobiranjem. Čajniče ima ključni faktor, odnosno razvojno tijelo za podršku projektima „Indeksa inkluzivnosti“. Ono što sigurno znam, jeste to, da će ovaj tim sigurno pokušati i da će obezbijediti novčana sredstva od donacija, kako bi se stvorili potrebni preduslovi i osnovalo Odjeljenje Muzičke škole u Čajniču. Drago mi je što pričamo o obrazovanju i interesima djece iz ove opštine, jer se već osjeti pomak u odnosu na ono stanje, kada smo ulazili u „Indeks“. Naime, OSCE može pomoći u lobiranju za sredstva, a ima ih za ovakve projekte“, rekla je na sastanku Zorica Šarenac, službenica za obrazovanje u terenskoj kancelariji OSCE-a u Foči.

Da li je Odjeljenje Muzičke škole potrebno omladini u Čajniču, pokazaće anketa, koja će biti sprovedena među građanima ovog mjesta, kao i realna slika o uslovima koje Čajniče ima da bi ova ideja upotpunosti zaživjela i kojoj bi Ministarstvo prosvete i kulture RS, dalo najveću moguću podršku?!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,