Obilježen dan fočanskih brigada

08.04.2013.

Foča

FOČA – U Foči je danas polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na centralnom-spomen obilježju i služenjem parastosa poginulim borcima u hramu Svetog Nikole obilježen Dan fočanskih brigada Vojske Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović rekao je nakon obilježavanja da je u ovoj godini odvojeno deset miliona KM za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija i da će realizacija tih projekata krenuti sa početkom građevinske sezone.

On je istakao da će biti pokrenuta inicijativa za usklađivanje zakona koji reguliše prednost zapošljavanja djece poginulih boraca sa Zakonom o radu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz rekao je da ohrabruje činjenica da je Vlada Srpske u budžetu planirala 25 miliona KM za zapošljavanje boračkih kategorija.

“Konkurs će biti raspisan 20. ili 21. aprila, a radićemo na animiranju poslodavaca i da sačinimo zajedničke spiskove kako bismo pomogli zapošljavanje”, istakao je Ćurguz.

On je dodao da je neizostavna i podrška porodicama procesuiranih i optuženih pripadnika Vojske Republike Srpske i da je u fond za tu pomoć već imaju tri uplate sa više od 5.000 KM.

“Postoji snažna inicijativa i u vladinim institucijama, a pokrenućemo da i u našim redovima prikupimo novac za te porodice. Značajno je da će imati i pravnu pomoć”, rekao je Ćurguz.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča i jedan od ratnih komandanata odbrane Miloš Tomović rekao je da se demobilisani borci zalažu za poboljšanje položaja svih boračkih kategorija, a predsjednik Predsjedništva ove opštinske organizacije Gordan Kalajdžić istakao je da je u Foči u toku prikupljanje podataka o porodicama poginulih boraca i boraca prve i druge kategorije, kako bi mogli da naprave socijalnu kartu radi zapošljavanja, odnosno popravljanja statusa boračkih kategorija.

Povodom Dana fočanskih brigada delegacije su obišle i Spomen-sobu u Muzeju Stara Hercegovina.

SRNA