Veče izvornog pjevanja “Nek’ se stare pjesme zapjevaju”

11.04.2013.

Izvorno pjevanje u Foči

FOČA – U Centru za kulturu i informisanje održano je veče izvornog pjevanja pod nazivom „Nek’ se stare pjesme zapjevaju“ u organizaciji KUD-a Foča.

Pred mnogobrojnom publikom nastupile se muške i ženske izvorne grupe iz Pala, Istočnog Starog Grada, Mokrog, Istočne Ilidže, Rogatice i Foče. Učesnici su se predstavili pjesmama iz naše regije, koje se ne razlikuju mnogo ali opet po njima su prepoznatljiva mjesta i običaji stanovništva sa nekog područja.

Na večeri izvornog pjevanja nastupila je i muška pjevačka grupa „Sokolovi“ iz Istočne Ilidže. Boban Tomašević, član ove grupe, rekao je da se u sarajevskoj regiji i u Foči u suštini pjevaju iste pjesme sa veoma malim razlikama i da njegova grupa pjeva sve vrste izvornih pjesama, osim Hercegovačkih, koje imaju u planu naučiti.

Borka Ždrale vođa je ženske pjevačke grupe „Vojkovćanke“ iz Istočne Ilidže koja se pobratila sa KUD-om Foča jer kako je naglasila, one vrlo rado dolaze u naš grad i pjevaju pred fočanskom publikom.

KUD Foča učestvuje u projektu Vlade RS „Sačuvajmo stare običaje“. Ranko Savić rekao je da je veče izvornog pjevanja još jedna potvrda dobrog sprovođenja ovog projekta i najavio je manifestacije koje slijede: -„KUD Foča planira da u okviru ovog projekta snimi i film o staroj srpskoj svadbi ovog kraja u saradnji sa RTRS-om. Svadba će se snimiti po etepama, prvo prosidba koja će trajati do 20 minuta i izvodiće se na festivalima. Nakon toga snimićemo kompletnu autentičnu svadbu i to na terenu u prirodnom ambijentu sa rekvizitima koji su postojali u vremenu između dva svjetska rata. Tu će se moći vidjeti običaji koji su pratili svedbe tog doba i koji se već odavno ne pojavljuju kod nas“ – zaključio je Savić.

Svi učesnici koji su se predstavili fočanskoj publici složili su se da se ovako čuva stara tradicija u vremenima kada je oskudica starog srpskog pjevanja i kada je tradicija potisnuta i stavljena u drugi plan.

Opština Foča