U Srpskoj kiša sa tragovima saharskog pijeska

SRNA - 17. маја 2013. 058.ba

Žuta kiša

INFO – Nad Republikom Srpkom noćas je pala kiša sa česticama saharskog pijeska, a koje su najuočljivije na automobilma koji su jutros prekriveni žućkastom prašinom, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorolozi u ovom zavodu naglašavaju da ne postoje štetne posljedice ovakve pojave, jer je riječ o običnom pijesku, te da je takozvana „žuta kiša“ pala u malim količinama.

„Ovo nije rijetka pojava kod nas. Pojavljuje se svake godine, a riječ je o takozvanoj `žutoj kiši`, odnosno kiši sa česticama koje su došle u okviru jakog jugozapadnog strujanja iznad našeg regiona“, rekla je meteorolog Milica Đorđević.

Ona je pojasnila da se na zapadu Evrope, kao i u Sredozemlju, nalazi jak sistem – ciklon ili polje niskog pritiska koji, osim što je jak i prostran, zahvata i sjeverni dio Afrike.

Meteorolog Igor Kovačić rekao je da kiša ne može padati ako ne postoji neka čestica na kojoj se formira kapljica, te da je ovaj pijesak idelan za formiranje kapi kiše.

Ako u atmosferi ima tako sitnih čestica pijeska, kiša će se formirati oko toga, zbog čega je i došlo do ove pojave, zaključili su meteorolozi u Zavodu.

Kiša pomiješana sa pjeskom iz Sahare padale je i u Višegradu, gdje su vlasnici automobila jutros bili iznenađeni kad su na krovovima i staklima automobila našli prljavštinu od žutog pijeska, koji se u dodiru sa vodom lijepi za prste.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: