Srušio se fočanski han

Glas Srpske - Radmila Đević - 17. juna 2013. 058.ba

Fočanski han

FOČA – Sa fočanskog hana ubuduće se više neće svakodnevno obrušavati po jedna cigla i daska i prijetiti da ugrozi prolaznike jer se danas ovo, nekada veleljepno zdanje i samo urušilo.

Nekadašnje skrovište trgovaca koje je pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH tek sada liči na kostur, a gornji dio građevine propao je u zemlju.

Han, koji je sagradio Mehmed-paša Kukavica 1758. godine, u procesu privatizacije je prodat, a njegov aktuelni vlasnik sada je Predrag Pavlović. Pavlović nije radio ništa na održavanju hana, sve dok mu to, kako kaže, nedavno nije naložila Republička građevinska inspekcija.

– Moji radnici su htjeli da poprave neke stubove i da ih pričvrste, ali sve je to krenulo da pada i da se ruši. Srušila se polovina zida, daske sve, zamalo jedan radnik nije nastradao. Ostalo je sve samo popadalo, a mi smo samo gledali da uklonimo ono što je opasno za prolaznike i, srećom, sada je sve bezbjedno – ispričao je Pavlović.

Nadležni u opštini Foča kažu da su po pitanju očuvanja hana bili nemoćni.

– Opština nije nadležna uopšte u ovom slučaju. Objekat je u procesu privatizacije prodat i on je u privatnom vlasništvu. Bio je u ruševnom stanju, a imamo informaciju da je republička inspekcija naložila vlasniku da preduzme određene mjere na zaštiti hana kako bi prolaznici bili sigurni – rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Građevinski inspektori kažu da nisu naložili rušenje.

– Republička građevinska inspekcija nijednim svojim aktom nije naložila rušenje objekta Hana Mehmed-paše Kukavice, koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH svrstan na listu nacionalnih spomenika BiH – rečeno nam je u Inspektoratu RS. U Inspektoratu dodaju da je republički građevinski inspektor 5. juna izvršio inspekcijsku kontrolu fočanskog hana.

– U kontroli je utvrđeno da su na objektu vidljiva drastična oštećenja, krov se urušio na srednjem dijelu objekta, a na rubnim dijelovima je poduprt drvenim stubovima i prijeti da padne u svakom momentu – rekli su u Inspektoratu RS.

Kao takav han je predstavljao opasnost po bezbjednost pješaka, saobraćaja i obližnjih objekata.

Istorija

Poznavaoci fočanske istorije kažu da je Veliki han 1758. godine sagradio Mehmed-paša Kukavica sa svim komforom za ono doba.

– To je zadužbina Mehmed-paše Kukavice, a legenda kaže da on potiče od porodice Pavlović. Važio je za najveći han sačuvan u BiH, a hanovi upućuju na to da je Foča bila centar trgovine. Služili su za smještaj trgovaca koji su prenosili robu – ispričala je kustos muzeja „Stara Hercegovina“ u Foči Dragica Ćurčić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: