Bolnici u Foči donirana oprema za vaskularnu hirugiju

28.08.2013.

Donirana oprema bolnici u Foči

FOČA – Vršilac dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić, direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić i direktor češke kompanije “Veksim” Vernes Ćošabić potpisali su u Banjaluci ugovor o nabavci medicinske opreme za vaskularnu hirurgiju ove dvije ustanove u vrijednosti većoj od 100.000 evra.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić istakao je da je sredstva za nabavku ove opreme donirala Vlada Češke u okviru projekta “Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH”.

On je rekao, nakon potpisivanja ugovora, da ove dvije zdravstvene ustanove imaju kadar za vaskularnu hirurgiju, te da će im ova oprema biti dobra tehnička podrška.

– „Kliničkom centru Banjaluka ovom prilikom donirana je oprema u vrijednosti od 65.103 evra, a Univerzitetskoj bolnici Foča u vrijednosti od 39.592 evra“ – precizirao je Stanić.

On smatra da će najveću korist od ove opreme imati građani koji su ranije morali ići u Srbiju radi liječenja vaskularnih oboljenja.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić istakao je da je ova donacija usmjerena za neposredan tretman pacijenata.

– „Bolesti krvnih sudova su u porastu i zbog toga Klinički centar Banjaluka želi pojačati svoje mogućnosti da bi na najsavremeniji mogući način uspješno liječio te bolesti“ – pojasnio je Račić.

On je naveo da je riječ o neophodnoj opremi za hirurgiju i ultrazvučnom aparatu za dijagnostiku koji će omogućiti ovoj zdravstevnoj ustanovi da još kvalitetnije i savremenije pruža usluge onima koji imaju problema sa krvnim sudovima.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić rekao je da će ova oprema doprinijeti da se operativni zahvati obavljaju brže i kvalitetnije.

-„Ova ustanova u protekle dvije decenije ostvarila је značajne rezultate u ovoj oblasti“, istakao je Marić.

Direktor češke kompanije “Veksim” Vernes Ćošabić rekao je da je cilj projekta “Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH” unapređenje zdravstvenog sistema i pružinje što bolje pomoći pacijentima.

– „Svi smo svjesni koliko su ovakvi projekti potrebni u regionu, te radimo na tome da ih bude što više i oni će se nastaviti i u idućoj godini“ – istakao je Ćošabić.

Projekat se implementira na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju potpisanog između Češke razvojne agencije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u okviru razvojne saradnje između Češke i BiH.