Jesenke za doručak

SRNA - 27. oktobra 2013. 058.ba

Gljive

VIŠEGRAD – Sunčani i topli dani sa dosta vlage u zemlji izmamili su na površinu razne vrste gljiva, a na proplancima oko Višegrada najviše se beru jesenke ili rujnice, koje su i najpopularnije u ovo doba godine.

Rujnice rastu na travnatim površinama oko malih stabala, borova, jela, i smrča, a pojavljuju se poslije kiše i toplih noći.

Momir Tasić iz sela Bijela je poranio i prije svih „gradskih“ berača na obroncima brda Motke, Velike ravni i Podomarom nabrao pun ranac jesenki.

„Jesenke je najlakše pržiti na šporetu, samo se malo posole, a mogu se isjeckati, dodati luk, kajmak ili mlijeko i sve to ispržiti u tavi ili nekoj šerpi“, objašnjava Momir.

On kaže da je ovo pogodna godina za ovu vrstu gljiva i upozorava berače da i ona ima dvojnika i da se moraju pričuvati prilikom berbe.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: