Uklonjena nelagalno postavljena spomen-ploča

26.10.2013.

Spomen ploca u Foči ispred Partizana

FOČA – Fočanska Komunalna policija uklonila je danas spomen-ploču ispred Omladinskog sportskog centra “Partizan” koju su, bez odobrenja, postavila nepoznata lica “u spomen žrtvama ratnih zločina”.

Nepoznata lica noćas su ispred Omladinskog sportskog centra “Partizan” postavila ploču na kojoj je na latinici i ćirilici napisano: “Da se ne ponovi u spomen žrtvama ratnih zločina počinjenih na području Foče”.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju opštine Foča Gordan Drakul rekao je da je ploča uklonjena zato što niko nije podnio zahtjev u skladu sa zakonom za njeno postavljanje na javnoj površini.

Spomen ploca u Foči ispred Partizana

“Ploču smo uklonili i ona će biti sačuvana i vraćena vlasnicima koji su je postavili ukoliko nam se jave. Za postavljanje ploča potrebno je dobiti odobrenje tako da smo preduzeli mjere prema važećim propisima i uklonili ploču”, kaže Drakul.

U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Srna nije uspjela dobiti informacije šta će preduzeti policija i da li su zaprimili prijavu o nenajavljenom postavljanju ploče.

Radio “Slobodna Evropa” na svojoj veb stranici objavila je saopštenje inicijative “Jer me se tiče” u kojem stoji da je riječ o sinhronizovanoj akciji njihovih aktivista koji su u noći sa petka na subotu postavili ploče u Foči,Konjicu i Bugojnu kao znak sjećanja na žrtve ratnih zločina iz sva tri konstitutivna naroda.

Iz Inicijative ističu da su izrada spomen-ploča, kao i sve dosadašnje aktivnosti, finansirane dobrovoljnim prilozima pojedinaca iz svih naroda, vjera, slojeva društva i opredjeljenja.

SRNA