Za vikend još toplije

SRNA - 24. oktobra 2013. 058.ba

Vrijeme - Sunce

VRIJEME – U Republici Srpskoj do kraja oktobra biće sunčano i natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, izjavila je Srni dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Srpske Milica Đorđević.

Đorđevićeva je naglasila da će temperatura vazduha iznositi od 21 do 27 stepeni Celzijusovih, dok će u subotu, 26. oktobra, živa u termometru dostizati 28, a u nedjelju, 27. oktobra, 29 stepeni.

„Banjaluka je juče sa 29 stepeni bila jedan od najtoplijih gradova u Evropi. Najviša temperatura u Evropi izmjerena je u Loznici – 32 stepena, u Tuzli i Zenici je bilo 31, a u Doboju 30 stepeni“, navela je Đorđevićeva.

Ona je dodala da se nešto hladniji vazduh sa sjeverozapada očekuje 30. oktobra, što će krajem dana donijeti kišu i pad temperature.

„Posljednji dan oktobra biće svježiji, uz prolaznu kišu, nakon čega će se vrijeme ponovo stabilizovati, pa će početkom novembra biti suvo, sunčano i prijatno toplo, ali ne tako toplo kao ovih dana“, rekla je Đorđevićeva.

Ovako visoka temperatura nije uobičajena za oktobar, kaže ona, ali je često zabilježena u posljednih nekoliko godina.

„Ipak, nešto više temperature češće su bilježene na početku, a ne na kraju oktobra. Sada je srednja vrijednost temperature šest do osam stepeni iznad prosjeka za oktobar“, objasnila je Đorđevićeva.

Ona je dodala da sa jučerašnjih 29 stepeni Celzijusovih u Banjaluci nije oboren rekord, jer je 1982. godine u oktobru zabilježeno čak 34,8 stepeni.

Đorđevićeva je istakla da se promjena vremena može očekivati tek u drugoj polovini novembra, a prvo zahlađenje očekuje se 5. i 6. novembra, nakon čega bi opet moglo biti stabilno i suvo vrijeme.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.