Investicija budućnosti – rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije

06.12.2013.

Rekonstrukcija vodovoda

FOČA – Foča je jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj čiji građani vodu za piće dobijaju kroz azbestne cijevi. Svjetska zdravstvena organizacija je odavno te cijevi označila štetnim za ljudsko zdravlje, jer sadrže kancerogene elemente.

Fočanski vodovod izgrađen je 1958. godine. U proteklih 55 godina često je dolazilo do kvarova što je dodatno pogoršavalo vodosnadbjevanje stanovništva. Gubici vode su rasli a građani koji žive u visočijim dijelovima grada i prigradskim naseljima ostajali su bez vode za piće, što je naročito dolazilo do izražaja ljeti.

Iako je to bio prioritet, lokalna vlast se u proteklim godinama nije odlučivala za tu veliku investiciju.

Isto je bilo i sa kanalizacijom. Sve fekalne i oborinske vode u Foči odvedene su u rijeke. O kanalizaciji, kolektoru i prečišćivačima nije se ni razmišljalo.

Aktuelna vlast u Foči odlučila je da takvo stanje promjeni. Prihvatila se velikog višedecenijskog projekta, rekonstrukcije gradskog vodovoda i izgradnju kanalizacijonog sistema sa prečistačima i kolektorima.

Tim projektom Foča konkuriše za veoma povoljna sredstva Evropske banke. Investicija je vrijedna oko 10 miliona KM, a realizovaće se u tri faze.

U prvoj fazi biće izgrađena nova trasa glavnog cjevovoda duga 12.100 metara sa svim potrebnim elementima, odgovarajućim novim rezervoarom, hladnom stanicom i cijevima koje ispunjavaju evropske i svjetske standarde.

U drugoj fazi je rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže u gradu i prigradskim naseljima, ugradnja vodomjera kod svih potrošača kao i sistema za daljinsko-digitalno očitavanje potrošnje.

Vodu za piće iz novog vodovoda dobiće i stanovnici prigradskih naselja Jošanica, Paunci, Velečevo, Dragočava. Voda će stići i do najvisočijih dijelova Gornjeg i Donjeg polja.

U trećoj fazi realizacije projekta je izgradnja kanalizacione mreže, kolektora i prečištača otpadnih voda.

Foča će, završetkom te velike investicije obezbjediti sve preduslove za urbani razvoj u ekološki zdravoj sredini. Građani će imati sigurno, uredno snadbjevanje zdravom vodom za piće koju će, što je takođe veoma važno plaćati po nižim cijenama i onoliko koliko potroše.

Zbog svega toga rekonstrukcija vodovoda i izgradnja kanalizacione mreže sa kolektorom i prečistačem predstavlja investiciju budućnosti.

Foča tom investicijom rješava svoj najveći infrastrukturni problem za narednih pedeset ili stotinu godina.

Opštinsko rukovodstvo preduzima sve kao bi realizacija ove investicije počela u 2014. godini, o čemu će konačnu odluku donijeti Vlada Repubilke Srpske, nakon izvještaja ekspretskog tima Evropske banke iz Beograda, koji će do kraja decembra boraviti u Foči.