Badnje veče u Rogatici [FOTO]

06.01.2014.

Badnje veče u Rogatci 2014

ROGATICA – Nakon večernjeg bogosluženja večeras su u crkvi Svete Trojice u Rogatici osvećeni i naloženi badnjaci čime je započelo slavlje povodom sutrašnjeg Hristovog Roždenstva, simbola sreće i božanske ljubavi.

Večernju molitvu u rogatičkoj crkvi, u čiji naos nisu mogli da stanu svi koji su došli da prisustvuju večernjoj molitivi i nalaganju badnjaka, služili su starješina crkve Rajko Cvjetković, protojerej-stavrofor, Zoran Jerinić, jerej, i Srđan Pjevac, đakon. Nakon molitve osvećeni su badnjaci odsječeni u obližnjim hrastovim šumama.

Dovezeni u tradicionalnoj povorci koju je na đogatu sedlaniku vodio Milomir Matović, bivši stanovnik Goražda, a sada Rogatice u kojoj je našao utočište i novi dom nakon egzodusa 1992. godine.

Poslije osvećenja prvi badnjak ponio je načelnik opštine Tomislav Puhalac, koji je i materijalno pomogao manifestacije povodm Badnje večeri na kojoj je služeno i kuvano vino. Drugi je ponio još jedan dobrotvor rogatičke crkve, Duško Ikonić, a treći Milan Radović, odbornik u Crkvenoj opštini Rogatica.

I dok su na svečan način nalagani badnjaci u porti crkve, uz pijukanje u slami u ovom svetom hramu veliki broj djece tražili su bombone i druge slatkiše. I jednom i drugom događaju prisustvovao je veliki broj vjernika i građana Rogatice i okoline. Jedan starina, izbjeglica iz Sarajeva, usput je prokomentarisao – Nisam ni znao da ima ovoliko Srba u Rogatici.

I bio je u pravu. Za ovo Badnje veče došli su i mladi i stari. Većina ih je, uz prigodan muzički program na kome se najviše orila „Gara“ i slične novokomponovane pjesme, dočekalo i ponoć kada je u ovdašnjoj crkvi održana prva ponoćna liturgija.

Povodom Badnje večeri i sutrašnjeg Božića svečana liturgija održana je i u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama i Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije u Zakomu.

[royalslider id=”97”]