Prva proslava Božićnih praznika u hramu Sv. kneza Lazara u Andrićgradu

crkva-visegrad.com | Foto: Janko Samouković - 08. januara 2014. 058.ba

Badnje veče u Andrićgradu 2014

ANDRIĆGRAD – Hram Svetog kneza Lazara u Andrićgradu u samostalnoj organizaciji po prvi put je proslavio Badnje veče i praznik Rođenja Bogomladenca Hrista.

Badnje veče u prisustvu velikog broja vjernika počelo je večernjim bogosluženjem u 19 časova nakon čega su iznešeni i naloženi badnjaci ispred hrama. Prvi badnjak ponijeli su očevi, drugi majke, a treći naša mala i preslatka dječica i položili na plamen vatre da bezbrojem varnica požele toliko i srećica višegrađanima i cijelom srpskom rodu.

Prisutne vjernike u hramu je pozdravio i čestitao praznik protojerej-stavrofor Bogdan Stanišić, a ispred hrama jerej Sredoje Andrić. Čestitajući Praznik i Badnje veče on je rekao: da na mjestu gdje se nalazimo, ispred hrama Svetog nam Lazara, a iza spomenika velikog nam Njegoša, ne možemo drugačije zdravicu početi nego sa riječima velikana: „Nema slave bez očnjega vida, niti prave slave bez Božića“. Pozivajući na sabornost i jedinstvo srpskog roda čestitao je Badnje veče i praznik Rođenja Bogomladenca Hrista svim višegrađanima, da na mnoga ljeta u ovako velikom broju proslavljaju praznike i svoje običaje okupljajući se oko svojih hramova, bez obzira na kom mjestu se oni nalazili: da li na „Megdanu ili u Andrićgradu“. Čestitke je vjernicima uputio i narodni poslanik Goran Lončarević.

Badnje veče u Andrićgradu 2014 b

Posle nalaganja badnjaka uz zvuke trubačkog orkestra „Mihaila Stojkanovića“ iz Priboja upriličen je vatromet i program u kom su učestvovali gosti iz Foče: muzička etno-grupa „Kimval“ i mlada solistkinja iz Višegrada Katarina Tasić.
Za sve prisutne hram Svetog kneza Lazara je pripremio kuvano vino, čaj i pomfrit. Uz zvuke trube bilo je veselo: pjevalo se i veselilo.

U ponoć služena je Sveta Liturgija u prisustvu velikog broja vjernika i pričešćeni svi oni koji su spremni bili za primanje Svete tajne. Među njima su bili i profesor Emir Nemanja Kusturica, kao i proslavljeni fudbalski asovi: Dule Savić i Vladimir Petrović Pižon.

Badnje veče proslavljeno je i u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu. Večernje je služeno u 17 časova, a Božićna Liturgija ujutro u 5 časova.

Uprava hrama Svetog kneza Lazara zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli oko organizacije i proslave Badnje večeri 2014. godine, a da ih ne nabrajamo – oni će se svi prepoznati!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,