„Dabar“ i „Soko“ objavili prvu knjigu autora Zdravka Knežića

28. februara 2014. 058.ba

Knjiga Zdravka Knežića

POD KULOM VAVILONSKOM

VIŠEGRAD – Iz štampe je izašla zbirka hriščanske duhovne poezije „Pod kulom Vavilonskom“, autora Zdravka Knežića, koju su zajednički objavili Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske „Dabar“, sa sjedištem u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci i Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna.

Ovo je prva Kneževićeva knjiga, koja je odabrana na prošlogodišnjem konkursu „Dabra“ i „Sokola“ za sufinansiranje troškova štampanja prve zbirke hrišćanskih duhovnih pjesama.

Na konkursu su učestvovali autori koji do sada nisu imali prilike i mogućnosti objaviti svoju prvu knjigu, starosti do 40 godina, sa područja Mitropolije dabrobosanske.

Recenzent zbirke je jerej Sredoje Andrić, urednik jerođakon Gavrilo Đurić, lektor i korektor profesor književnosti Divna Vasić, a tehnički urednik Miroslav Radulović.

Darivao svoje primjerke zbirke monasima

Zbirka je štampana u tiražu od 300 primjeraka, od čega se autor u korist manastira u Dobrunskoj Rijeci odrekao većeg dijela tiraža koji mu je pripao.

Autor je u svojoj prvoj knjizi objavio prozne hrišćanske i duhovne tekstove i pjesme, koje odišu čistom, plemenitom i iskrenom hrišćanskom filozofijom.

Kao i mnogi drugi, Knežić je još od dječačkih dana, zajedno sa porodicom, žrtva raspada Jugoslavije, provodeći ratne dane u Sarajevu. On je, kako za sebe kaže, tipični predstavnik jedne vrste koja se polako u svijetu može nazvati izumirućom i nadasve ugroženom!

Zdravko Knežić je rođen u Sarajevu 1978. godine. U izbjegličkoj koloni Sarajevskih Srba, s kraja posljednjeg rata, doseljava u Višegrad, gdje provodi dobar dio mladosti, stiče porodicu i fakultetsko zvanje.

Prve rime u izbjegličkoj koloni

– Poeziju sam počeo pisati kao dječak, na otvorenoj karoseriji kamiona, koji je prevozio moju porodicu po snježnoj oluji 1996. godine, iz Sarajeva, preko Jahorine i Romanije do Višegrada, pojašnjava Knežić svoj prvi „susret“ sa književnošću.

Autor ove zanimljive i originalne zbirke, u potrazi za boljom ekzistencijom svoje porodice, danas živi i radi u Staroj Pazovi, a u slobodno vrijeme se bavi pisanjem poezije i komponovanjem muzike.

Za Višegrad ga, pored najuže porodice i prijatelja, od sada veže i ova njegova prva knjiga koju vam toplo preporučujemo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,