Zaštita korita Rzava i uređenje mjesta za ribolov i kupališta

Mira Andrić - 27. februara 2014. 058.ba

Eko zona Višegrad

VIŠEGRAD – Udruženja građana „Eko-zona“, osnovano je u Višegradu sredinom 2013. godine. Svoje aktivnosti baziraju na zaštiti životne sredine, očuvanju voda, flore i faune. Čvrstu saradnju u tom cilju imaju sa susjednim opštinama u gornjedrinskoj regiji i zlatiborskom okrugu.

„Trenutno zajedno radimo na izradi jednog projekta sa organizacijom „eZona“ iz Čajetine, koji se tiče zaštite korita rijeke Rzav od izvora do ušća u Drinu. Plan je da očistimo korito Rzava, da lociramo sve postojeće deponije i da ih što prije uklonimo, da obiđemo sva mjesta gdje se mogu postaviti kontejneri i da razvijemo komunalnu mrežu prikupljanja otpada u ruralnim sredinama“, ističe predsjednik udruženja „Eko-zone“ Boris Šušnjar.

On ističe trenutne aktivnosti ovog udruženja na provođenju akcije “Svaki čep stavi u džep” koja pored ekološkog ima i humanitarni karakter. „Cilj nam je da prikupimo oko 250kg plastičnih čepova i da se ta količina pošalje na reciklažu a od zarađenog novca nabavćemo invalidska kolica za jednu osobu sa invaliditetom“, pojašnjava Šušnjar i navodi još jednu aktivnost koju provode članovi „Eko-zone“.

Plastični otpad – prijetnja životnoj sredini

Naime, uključili su se u akciju prikupljanja plastičnog plutajućeg otpada iz akumulacionog jezera hidroelektrane „Višegrad“. Prema njegovim riječima, površina prstena plutajućeg otpada iznad objekta je oko 3.000 metara kvadratnih. Za to će im kaže, biti potrebni čamci i oprema za vađenje, pakovanje i deponovanje plastičnog otpada i u tom cilju očekuju logistiku od preduzeća „HE na Drini“ i ostalih koji mogu da pomognu.

„Nedavno smo očistili dio obale Drine, gdje se zadržava otpad i to smo radili volonterski. Sledeći zadatak je uređenje mjesta za ribolov i kupališta na rijekama“, kaže Šušnjar, navodeći da rade na projektima prema fondovima EU kao bi dobili finasijsku podršku za svoje aktivnosti.

Ako je jednoj plastičnoj flaši potrebno oko 400 godina da se razgradi to je onda veliki ekološki problem o kome svi trebamo da razmišljamo i da ne dozvolimo da nam rijeke i prirodno okruženje postane smetljište. Čovjek je glavni činilac u procesu stvaranja teško razgradivog otpada, stoga je na njemu i najveća odgovornost za cijelo čovječanstvo. Aktivisti „Eko-zone“ su prepoznali taj problem i nastoje da spriječe svako ugrožavanje flore i faune na ovom području.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,