Registrovano 29 raznih vrsta čamaca, 100 vozača sa položenim ispitom

10.03.2014.

Višegradska regata 2012

SVE VIŠE SAOBRAĆAJNOG REDA I NA VODI

VIŠEGRAD – U Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Višegrad registrovano je 29 raznih plovila, od čamaca do jahti, koja krstare vodama gornjeg i donjeg Drinskog jezera, potvrdila je Olga Kostić, viši stručni saradnik u ovom Odjeljenju.

Ona je podsjetila da je registracija plovila u Višegradu počela 2008. godine, a da njihovu kontrolu, iz djelokruga svoje djelatnosti, kontroliše Terenska kancelarija Granične policije u Višegradu.

Inače, redovnu kontrolu raznih plovila u Republici Srpskoj obavljaju dva inspektora, od kojih je jedan od njih nadležan za vodotoke od Bijeljine do Trebinja.

Po riječima Novice Krunića, saobračajnog inžinjera iz Višegrada, do sada je Lučka kapetanija iz Brčkog u Višegradu organizovala četiri polaganja za vozače čamaca.

– Na tim polaganjima zvanje vozača čamaca dobilo je oko 240 lica, sa šire regije, od čega je preko 100 iz Višegrada, precizirao je Krunić.

U Republici Srpskoj u 2013. godini registrovano je 217 raznih vrsta čamaca, što je značajno povećanje u odnosu na 2012. godinu, kada je bilo registrovano svega 96 ovih plovila, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

U skladu sa odredbama Pravilnika o programu i načinu polaganja ispita za upravljače čamaca, prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, do sada je na području Srpske organizovano 14 ispita za vozače čamaca, kojima je pristupilo 425 kandidata, koji su nakon uspješno položenog ispita dobili propisna uvjerenja.

Poređenja radi, u 2012. godini ispit za upravljanje čamcima polagalo je 255 građana Republike Srpske.