Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan

15.04.2014.

Eko zona Višegrad

VIŠEGRAD – Kao i prethodnih godina, Bosna i Hercegovina će uzeti učešće u globalnoj aciji čišćenja planete Zemlje pod nazivom “Let's Do It World Cleanup 2014”.

U dosadašnjim Let's Do It akcijama širom svijeta učestvovalo je 110 zemlja sa više od 9 miliona volontera. Akciju organizuju Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

Prvi put se održava u Višegradu. Ove godine za koordinaciju u Višegradu sprovodi Udruženje građana “Eko Zona” uz saradnju sa javnim institucijama.

U prethodne dvije godine Let's Do It timovi su organizovali dvije akcije “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” koje su realizovane uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz nesebičnu pomoć i podršku naših vjernih volontera.

Prva akcija je provedena 09. septembra 2012. godine i ostvareni su izvanredni rezultati i to:
– aktivno učešće 37.500 volontera;
– učestvovanje 105 opština;
– očišćeno 5.500.000 kg otpada.

Druga akcija 18. maja 2013. godine i rezultati su bili bolji od prošlogodišnjih i to:
– aktivno učešće 47.970 volontera;
– učestvovanje 107 opština;
– očišćeno 5.000.000 kg otpada.

Pored podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete Zemlje, razlog pokretanja ove akcije u Bosni i Hercegovini je i spoznaja da u našoj zemlji postoji veliki broj divljih deponija otpada (njihov broj se procjenjuje na preko 10.000) koje imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Divlje deponija otpada neophodno je što prije ukloniti iz prirodnog okruženja i otpad odložiti na za to predviđena odlagališta, odnosno reciklirati dio otpada koji je pogodan za tu svrhu.

Svi koji su zaiteresovani za učešće i druženje u akciji u Višegradu, mogu da kontaktiraju Eko Zonu putem njihove Facebook stranice.