HE Višegrad prošle godine zabeležila najbolje poslovne rezultate

Press RS - Andrijana Pisarević - 16. јуна 2014. 058.ba

HE na Drini

Dotok vode diktira dobit!

VIŠEGRAD – Iako je prošle godine zabeležila najbolju hidrološku godinu, a u prvom kvartalu ove godine proizvela 37 odsto manje električne enegrije od planiranog, Hidroelektrana Višegrad trebalo bi da ispuni osnovni plan do kraja 2014. godine.

Prema rečima Mila Lakića, direktora HE Višegrad, u prvom kvartalu ove godine proizvedeno je 189,09 gigavata električne energije, što je 55 odsto ispod ostvarenja u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Popravlja se stanje

– Ostvarena proizvodnja rezultat je ekstremno loše hidrološke situacije s početka godine, uzrokovane najnižim prosečnim dotokom vode za ovaj period i to u 25-godišnjem radu HE Višegrad. Značajnijih, odnosno očekivanih prosečnih padavina nije bilo od septembra prošle godine, kao ni snega na planinama na gornjem slivu reke Drine. Pošto je ovaj period uveliko iza nas, možemo reći da se hidrologija popravila i da indeks proizvodnje na kraju maja iznosi 88 odsto i zaostaje za 65 gigavata električne energije. Do kraja godine planiramo ispuniti osnovni plan proizvodnje i obezbediti naše učešće u urednom snabdevanju domaćih potrošača, što je jedan od ključnih ciljeva poslovanja preduzeća, kao i deo proizvodnje namenjen za izvoz iz RS. U maju smo za sedam dana, tri puta „popravljali“ rekord dnevne proizvodnje električne energije od početka rada HE zbog maksimalnog iskorištavanja dotoka reke Drine i smanjenja proceđivanja vode ispod brane. U vreme majskih poplava HE Višegrad je radila potpuno normalno – rekao je Lakić.

Rešen problem smeštaja administracije

Poslovna zgrada HE Višegrad se nalazi u sklopu Andrićgrada i svojom arhitekturom se uklapa i predstavlja deo celog kompleksa.

– Nakon nepunih 25 godina rada i skoro pet godina realizacije projekta, prvo na pripremi za izgradnju i ograničenja od ICOMOS-a, a kasnije na kupovini poslovne zgrade, HE Višegrad je trajno rešila problem smeštaja administracije preduzeća koja je do sada radila u neuslovnim prostorijama. Ponosni smo što je projekat zgrade izradio poznati arhitekta akademik Mitrović, gradnju brzo i kvalitetno nastavio profesor Kusturica, a mi smo opremili unutrašnjost upravne zgrade – kaže Lakić.

On kaže da je upravo sanacija proviranja vode ispod brane bio najznačajniji projekat od kada je HE počela sa radom. Radove na sanaciji izvodi austrijski konzorcijum „Strabag-Zublin“, a projektantski nadzor beogradski institut „Jaroslav Černi“ i švajcarski „Stucky“.

– Radovi se odvijaju u skladu sa novom planiranom dinamikom i ukupna realizacija do sada iznosi 16,84 miliona maraka. Projekat je veoma značajan jer stabilizuje branu, a donosi dodatno energetsko iskorištenje od oko 35 gigavata električne energije na godišnjem nivou ili 4 do 5 odsto. Naglašavamo stabilnost brane, posebno imajući u vidu nova stručna saznanja i da smo do sada u kaverne i druge otvore ispod brane na dubinama od 150-200 m ispod nivoa vode nasuli oko 20.000 kubnih metara kamenja granulacije od 1-30 milimetara. Ovo znači da smo do sada ispod brane nasuli količinu peska koji staje na fudbalsko igralište dimenzija 100×50 metara i debljine četiri metra. Radovi bi trebalo da budu završeni do jeseni – kaže Lakić.

Osim ovog projekta, u toku je uvođenje novih informacionih tehnologija – SAP program vredan 1,21 milion maraka, ugradnja monitoring sistema za agregate vredna 1,02 miliona maraka, kao i modernizacija postrojenja i nabavka različite opreme uz praćenje najnovijih tehnologija koja je koštala 2,02 miliona maraka.

Finansijski gledano, 2013. je najbolja poslovna godina u dosadašnjem radu, sa ostvarenom dobiti od blizu 15 miliona maraka. Za uspešno poslovanje presudila su dva faktora, a to su dotok vode i pogonska spremnost energetskih postrojenja.

– Na pogonsku raspoloživost možemo uticati vlastitim merama i aktivnostima i mereno tehničkim parametrima ona iznosi 95 odsto na godišnjem nivou. Zastoji prouzrokovani ljudskim faktorom su zaista retki. U prošloj, kao i u nekoliko prethodnih godina, nastojali smo smanjiti sve troškove koji nisu direktno vezani za proces proizvodnje električne energije. Samim tim smo i podigli profitabilnost preduzeća na viši nivo. Krajem prošle godine dobili smo produženje dozvole o obavljanju delatnosti proizvodnje električne energije od strane Regulatorne komisije za energetiku RS i to na period od 12 godina. I ovaj put se pokazalo da odgovorni izvršioci i stručni kadrovi na najbolji mogući način upravljaju postrojenjem i opremom u HE Višegrad – kaže Lakić.

HE Višegrad od početka rada bori se sa nanošenjem otpada. Svih proteklih godina, posebno nakon izdavanja vodne i ekološke dozvole kao i uvođenja ISO standarda u zaštiti životne sredine, rešavali su ga isključivo vlastitim snagama. Formirano je posebno odeljenje za čišćenje jezera koje je materijalno i tehnički osposobljeno za ove poslove.

– Prošle godine smo dodatno realizovali dva projekta s ciljem potpunog sprečavanja zagađenja jezera, a ove godine smo u fazi nabavke multifunkcionalnog teretnog vozila za izvlačenje i transport čvrstog i plutajućeg otpada. Preduzeli smo sve da nizvodno od HE Višegrad nema smeća i da je jezero ispod nas potpuno čisto, iako su u poslednje vreme velike količine smeća došle u gornje jezero, posebno rekom Lim. Iako smo učinili sve, problem i dalje postoji i to zbog neuređenih i divljih deponija uzvodnih opština. Jedino trajno rješenje je odlaganje otpada na predviđene deponije, a ne u reku i na njene obale – kaže Lakić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,