Iz štampe izašao dvobroj časopisa „Soko“

03.06.2014.

Časopis Soko

RAZNOVRSNI TEKSTOVI VRIJEDNI PAŽNjE

VIŠEGRAD – U izdanju Srpskog sokolskog društva „Soko“ Dobrun i uz tehničku pomoć Izdavačke kuće „Dabar“, Mitropolije dabrobosanske, iz štampe je izašao dvobroj 25-26 časopisa „Soko“.

Ovaj dvobroj, specijalizovanog časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu, je raznovrstan i štampan na 84 stranice.

Pored tradicionalnnih poruka Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja „Soko“ nudi čitaocima brojne reportaže i reportažne zapise, čiji su autori Radoje Tasić, Sreten Mitrović, Mira Andrić i Milica Kusmuk.

Soko predstavlja izuzetno aktivnu ženu, domaćicu, Slađanu Ujić, predsjednicu Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice, koja je u 2013. godini dobila prestižnu svjetsku nagradu za aktivnost u ruralnim područjima, a tu je i opširan tekst posvećen posjeti svjetskog, a našeg, tenisera Novaka Đokovića kompleksu Andrićgrada u Višegradu, a potom i Starom Brodu u kanjonu Drine. Uz brojne druge tekstove koji zavrijeđuju pažnju čitalaca izdvajamo i intervju sa Lukijanom Ivanovićem, aktuelnom zvijezdom domaće zabavne muzike, čiji su porodični korijeni vezani za Višegrad i Čajniče.

Značajnu pažnju Sokolov dvobroj je posvetio promociji fototipskog izdanja „Sarajevskog prepisa – Zakonopravila Svetog Save“, koga je uz blagoslov Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja objavila Izdavačka kuća Mitropolije Dabrobosanske „Dabar“.

U reportažnom zapisu Sretena Mitrovića, Milivoje Jovičić, predratni direktor Sarajevskog aerodroma, u svojoj knjizi „Dva dana do mira“ sa podnaslovom „Dnevnik sa Aerodroma Sarajevo april-maj 1992“, tvrdi da su ratu u BiH kumovali Amerikanci.

Tu su i tekstovi posvećeni obnovi starog Višegradskoh hotela, danas „Andrićevog konaka“, te o useljenju u novu zgradu Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, koja je izgrađena u kompleksu Andrićgrada.

Soko objavljuje i foto reportažu povodom prvog parastosa u Spomen kompleksu Stari Brod, izgrađenog brojnim prilozima, u znak sjećanja na godinama prećutkivani zločin ustaša, u kojima su bili najbrojniji muslimani iz Istočne Bosne, gdje je s proljeća 1942. godine zvjerski umoreno preko 6000 srpskih civila sa šireg Romanijskog i Gornjedrinskog područja.

U ovom dvobroju objavljen je i veći broj kulturnih i sportskih vijesti iz opština Mitropolije dabrobosanske, kao i tekstova posvećenih aktivnostima sekcija SSD „Soko“.