Održan 11. Sabor starog pjevanja u Srba

09.06.2014.

Sabor Srba u Novom Goraždu

REKORDAN BROJ UČESNIKA

NOVO GORAŽDE – Podjelom nagrada i priznanja i koncertom Rada Jorovića, uz pratnju „Zoki benda“, u Donjoj Sopotnici, u porti hrama „Svetog Đorđa“, 8. juna na Svete Trojice, završen je 11. Sabor starog pjevanja u Srba, kulturna manifestacija koja ima za cilj njegovanje narodnog stvaralaštva i stare Srpske pjesme, koja se prenosi sa koljena na koljeno.

Ovogodišnji Sabor, po broju učesnikla iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, oborio je sve dosadašnje rekorde, jer je na njemu učestvovala 71 muška i ženska izvorna pjevačka grupa i 16 instrumentalista.

Takmičarskom programu Sabora predhodila je revija folklora na kojoj su nastupili folklorni ansambli: „Lepenica“ iz Kragujevca, „Vesna“ iz Mojkovca, „Kralj Petar prvi“ iz Višegrada, „Luča“ iz Sokolca i „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda.

Ovu kulturnu manifestaciju otvorio je načelnik Novog Goražda Dalibor Nešković, a prigodnom zdravicom učesnike i brojnu publiku je pozdravio Dragoljub Stojanović, višestruki pobjednik nadmetanja zdravičara na Saboru trubača u Guči.

Sabor Srba u Novom Goraždu

Ženske pjevačke grupe

Prema odluci žirija najuspješnije ženske izvorne pjevačke grupe su: „Biseri Moravice“ iz Ivanjice i „Jahorina“ iz Istočnog Sarajeva. Drugo mjesto pripalo je grupama: „Momčilo Tešić“ i „Vareški zavičaj“ iz Zvornika.

Treće mjesto su podijelile ženske izvorne pjevačke grupe: „Prvo zrno suncokreta“ iz Brekova kod Arilja, „Srpska šajkača“ iz Puhova kod Arilja, „Vojkovćanke“ iz Vojkovića i „Sarajevasko polje“ iz Bijeljine.

Sabor Srba u Novom Goraždu

Muške pjevačke grupe

U konkuirenciji muških izvornih pjevačkih grupa žiri je za najuspješnije proglasio: „Sveti Jovan“ iz Višegrada, „Plavi neveni“ iz Foče, „Jabuka“ iz Prijepolja, „Jabučani“ iz Vojkovića i „Piva“ iz Plužina.

Drugo mjesto pripalo je grupama: „Raspjevani Zlatibor“ iz Rožanstva i „Srpska Šajkača“ iz Puhova kod Arilja, dok su treće mjestgo podijelile muške izvorne pjevačke grupe: „Ribnica“ iz Kraljeva i „Zora“ iz Kragujevca.

Nagrađeni instrumentalisti

Prvo mjesto među frulašima podijelili su Milan Stanković iz Rudog i Jovan Pantović iz Lepenice kod Kragujevca, dok je drugoplarirani bio Radovan Stanišić iz Rogatice.

Najuspješniji dvojeničar je bio Zdravko Knežević iz Plužina, drugo mjesto osvojio je Mladen Kovač iz Foče, a treće Strahinja Slavković iz Foče.

Sabor Srba u Novom Goraždu

Specijalne nagrade

Specijalnu nagradu za izvorno pjevanje dobile su ženske pjevačke grupe: „Crnućanke“ iz Gornjeg Milanovca i „Sretenje“ iz Rogatice, a među muškim grupama: „Dučalovci“ iz Dučalovića i „Ognjište“ iz Foče.

Specijalnu nagradu za najljepšu nošnju dobile su grupe „Piva“ iz Plužina i „Izvor“ iz Čajniča, a za najoblje izvedene pjesme: „Mladost“ iz Pala, „Đerdan“ iz Ivanjice, „Brojanica“ iz Ivanjice i „Starina Novak“ iz Mokrog.

Prema glasovima učesnika Sabora najuspješnije su bile grupe: „Planinke“ iz Pala i „Lepenica“ iz Kragujevca.

Nagrade publike

Glasovima publike najuspješnije muške grupe su bile: „Prvo zrno suncokreta“ iz Brekova kod Arilja, „Romanija“ iz Mokrog i „Zavičajci“ iz Čačka, dok je publika za najuspješniju žensku grupu proglasila „Plavi neven“ iz Foče.

Na ovogodišnjem Saboru u Donjoj Sopotnici nagrađene su i mlade pjevačke izvorne grupe. Prvo mjesto u muškoj kobnkurenciji osvojila je grupa „Plavi neveni“ iz Foče, ispred grupe „Zanatlija“ iz Užica. U ženskoj konkurenciji najbolja mlada grupa je „Mladost“ Pale.

Sabor Srba u Novom Goraždu

„Pjevanje iz vike“

U disciplini „pjevanje iz vike“ u ženskoj konkurenciji prvo mjesto su podijelile Vinka Čečar i Nikolija Ivanović sa Verom Matijević i Zdravkom Savić.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto su podijelili Rodoljub Popović i Stojan Udovičić, sa Kojom Vučićevićem i Branom Kusmukom.

Organizartor 11. Sabora starog pjevanja u Srba, na kome je nastupilo preko oko 600 učesnika, bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Posvjeta“ iz Novog Goražda, a pokrovitelji Srpska pravoslavna crkvena opština Goraždanska i opština Novo Goražde.