Održani 18. susreti bibliotekara Republike Srpske

06. juna 2014. 058.ba

Bibliotekari u Višegradu

BIBLIOTEKE POVEZANE U INFORMACIONI SISTEM

VIŠEGRAD – Prvog dana 35. „Višegradske staze“, kulturne manifestacije posvećene imenu i djelu književnika i nobelovca Iva Andrića, u Višegradu su održani 18. susreti Bibliotekara Republike Srpske.

Tradicionalni godišnji susret bibliotekara Srpske obilježila je promocija jedinstvenog informacionog sistema, kojim se uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, uvezuju sve biblioteke Republike Srpske.

– Na ovo smo čekali punih 20 godina. Drago mi je što smo taj projekat promovisali u Višegradu, na našem tradicionalnom susretu, izjavila je Stojka Mijatović, predsjednica Društva bibliotekara Srpske, dodavši da će rad biblioteka konačno biti uvezan i efikasniji, kako to već funkcioniše u zemljama u okruženju.

Solidarnost sa bibliotekama u poplavljenim gradovima

Mijatovićeva je podsjetila da je ovogodišnji susret bibliotekara Srpske obilježila i njihova velika solidarnost sa bibliotekama u poplavljenim gradovima.

– U našu akciju prikupljanja knjiga uključene su sve naše biblioteke, ali i izdavači, posebno u Srbiji. Našoj akciji priključila se Matica Srpske, kao i biblioteke iz Čačka, Požege i Niša, naglasila je Mijatovićeva, dodajući da akcija traje do jeseni, u sklopu koje su učenici i profesori Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu sakupili 350 knjiga.

Ona je posebno istakla da su se učesnici susreta bibliotekara odrekli novčanog iznosa namjenjenog za tradicionalno druženje u korist biblioteke u Doboju, a svi bibliotekari Srpske su solidarno za svoje kolege u poplavljenim bibliotekama uplatili po 20 maraka.

Bibliotekari u Višegradu

Povelje „Đorđe Pejanović“ za 2013. godinu

Na ovogodišnjem susretu bibliotekara u Višegradu povelja „Đorđe Pejanović“ dodjeljena je Narodonoj biblioteci iz Srebrenice i najboljem menadžeru u bibliotekarstvu, Ljiljani Petrović-Zečević, direktorici Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci.

Zbog neispunjavanja kriterija od predloženih kandidata ove godine nije dodjeljena povelja za najboljeg bibliotekara Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.