Organizovano sakupljanje ljekobilja i gljiva u Rogatici

Sreten Mitrović - 07. јуна 2014. 058.ba

Nataša Gojković

Nataša Gojković

„SNAGA PRIRODE“ – PODRŠKA RAZVOJU SELA

ROGATICA – Kad su u pitanju ljekovita bilja i gljive, poznavaoci prilika za područje opštine Rogatica tvrde da je fabrika na otvorenom. To je bio razlog da je ovdje početkom 2012. formirano Udruženje sakupljača ovih blagodeti prirode pod nazivom „Snaga prirode“, kao nevladina i neprofitabilna organizacija.

– Osnovni cilj našeg postojanja je očuvanje i zaštita prirode i podrška razoju sela i poljoprivrede kroz sticanje dodatnih prihoda od prikupljanja ljekovitog bilja, gljiva i drugih šumskih plodova. Cilj nam je i zadržavanje mladih na selu uz proizvodnju zdrave prirodne hrane kroz preradu šumskih plodova i gljiva i obuku što većeg broja sakupljača ljekobilja i svih drugih šumskih plodova kroz saradnju sličnim organizacijama i privrednim kolektivima koji vrše otkup, doradu i plasiranje gotovih proizvoda, reče predsjednica Udruženja Nataša Gojković.

– Realizujući zacrtane ciljeve naše Udruženje, koje broji nešto više od 30 članova i 70-tak aktivnih sakupljača, priča Gojkovićeva, prošle godine sakupilo je i preko našeg „rodonačelnika“ doo „Power“ u Rogatici, jer je bio inicijator i utemeljivač kod osnivanja Udruženja, kroz razne vidove dorade i prerade, isporučilo na tržište preko 45 tona šipurka, šest tona šljiva, 28,7 tona zukava, 5,7 tona divlje i preko 15 tona pitome kruške. Zove je za preradu plasirano 850 kilograma, kantariona 374, sirove koprive 425 i suve 154 kilograma. Zbog suše gljiva nije dobro „rodila“ pa je otkupljeno svega 131 kilogram vrgnja i 57 kilograma lisičarke. Za sve predato vrijedni sakupljači, koji su uglavnom došli iz sela, ponijeli su oko 100.000 maraka.

Zova

Zova rodila, biće para

I za ovu godinu plan je vrlo ambiciozan. Njega su kreirale bjanko dobivene narudžbenice kupaca. Jedan naš partner iz Novog Sada, na primjer, nudi nam otkup do pet tona srijemuša, lista kupine i koprive, do osam tona cvijeta bijele i crne lipe, 15 tona šipurka i čak 30 tona kleke.

Da bi tome što bolje odgovorili planiramo da ovih dana otvorimo jedan broj područnih otkupnih stanica u seoskim mjesnim zajednicama gdje bi privremeno odlagali sakupljeno bilje i ostale šumske plodove. Planiramo i nabavku specijalnog vozila za prevoz ovih proizvoda.

Posebna pažnja posvetiće se obuci sakupljača ljekobilja i gljiva. Uz predavanja sa praktičnom obukom i odgovarajućom literaturom, ići ćemo do certifikata bez koga berači neće moći ići u prirodu. Obezbijedićemo i potreban alat, vreće, rukavice i drugu opremu radi lakšeg i bržeg bavljenja poslom sakupljača ljekobilja i drugog što nudi priroda.

Pošto sakupljanje ljekobilja, gljiva i ostalih šumskih plodova ima sezonski karakter,tek smo počeli sa ovom kampanjom, naglašava Gojkovićeva. Sirovu zovu i koprivu već otkupljujemo po 0,50, a suve po 3 marke za kilogram. Lisičarku prve klase otkupljujemo po 7, druge 6 maraka itd.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,