Bogdanka Jolović najstariji aktivni žena vozač u Rogatici

18.07.2014.

Bogdanka Jolović i Buba

BOGDANKA I „BUBA“ PRKOSE GODINAMA

ROGATICA – Prema podacima iz Stanice policije u Rogatici na području ove lokalne zajednice ima nešto više od 2500 registrovanih vozila i ravno 2380 vozača raznih kategorija. Među vozačima je oko 10 procenata žena.

Sa punih 39 godina vozačkog staža među ženama vozačima Bogdanka Jolović, bivši radnik katastarske službe, drži apsolutni primat. Slično je i sa vozilom koga vozi. Radi se o starom dobrom „folsvagenu“, popularnoj „bubi“ koja još tutnji putevima ove i susjednih opština, posebno Sokoca gdje je rod njenih vlasnika Bogdanke i Danila-Zeke Jolovića.

– Ja sam, počinje svoju vozačku priču Bogdanka, „fiću“ vozila najmanje dvije godine prije aprila 1975. kada sam položila vozački ispit. „Folciku“ smo kupili u decembru te 1975. i od tada smo nerazdvojni. Jedino što se među nama promijenio je u tome što sam ja u međuvremenu dobila sijedu kosu, a moja „buba“ umjesto početne bijele, od prije desetak godina lila boju. Promjena je i u tome što sam ja dobila status penzionera, a moja „buba“ oldtajmera. Postala je atrakcija na putu i posebno mlađi je sa zanimanjem zagledaju, a ja zadovoljna činjenicom da još uvijek trajemo i prkosimo vremenu.

Bogdanka Jolović i Buba

Bogdanka reče i to da je sa njenom „folcikom“ prešla puno, puno kilometara. Najmanje 10 do 12 godina, u predratnom periodu, kad su bili mlađi i ona i muž i djeca, išlo se na more. Stizala je do Ulcinja, Sutomora, Baušića, Budve… Tutnjalo se do Bijeljine, Zvornika, u Sarajevo bar jednom nedeljno i nikad nije ostala na putu. Ponekad je nešto i „otišlo“. Uvijek se radilo o sitnicama koje su se lako i brzo otklanjale. Iako je izbrojila skoro 40 godina za njenu „buvu“ rezervnih dijelova još se nađe. Istina, po njih najčešće se mora do Beograda ili Njemačke, ali ima ih i to je najvažnije.

– Za volanom sam evo već preko 40 godina i sa zadovoljstvom mogu reći da nikad nisam imala ni najmanji udes ili platila kaznu za saobraćajni prekršaj. Sebi sam dijelom i majstor. Na „folciki“ redovno mijenjam gume, ulje, filtere, brisače. Trudim se da moje vozilo uvijek i iznutra i izvana bude uredno, a svoje godine i status oldtajmera pokazalo je i nedavno na maturskoj svečanosti ovdašnjih srednjoškolaca. U paru sa jednim „fićom“ izazvala je više pažnje nego zamračene i ostale limuzine plaćene više desetina hiljada maraka ili evra, kazuje Bogdanka.