Bratime se Foča i Etno selo „Stanišići“

Opština Foča - Nataša Miletić - 23. јула 2014. 058.ba

Posjeta Stanišića u Foči

FOČA – Opštinu Foča posjetio je direktor i vlasnik Etno sela „Stanišići“ Boris Stanišić i razgovarao sa opštinskim rukovodstvom, nakon čega je dogovoreno bratimljenje Foče i Etno sela. Sastanku su prisustvovali direktor Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić i poslanik u NS RS Nikola Perišić.

Etno selo „Stanišići“ je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice, u kojem dominiraju stare kuće i brvnare iz Stanišićevog rodnog sela Brgule, u opštini Vareš. Ono danas predstavlja nezaobilaznu turističku destinaciju u Republici Srpskoj, i bilježi posjetu od 800.000 posjetilaca na godišnjem nivou.

Boris Stanišić je nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom istakao da je dobru praksu koju je primjenio u izgradnji i promociji svog etno sela želio prenijeti i rukovodstvu naše opštine, koja obiluje turističkim potencijalima. Stanišić smatra da opština Foča posjeduje izuzetno bogate turističke potencijale koji se mogu itekako iskoristiti za razvoj turizma, a samim tim i privrede na ovom području, ali da nedostaje promocija.

– „Razgovarali smo o mogućnostima Foče u razvoju turizma kako bi tu granu što bolje prosperirali. Za početak zvanično sam pozvao rukovodstvo opštine da posjeti Etno selo, da se pobratimo i tako ćemo imati više prilike da razmjenimo iskustva. Znam da raspolažete velikim turističkim potencijalima, tu je Nacionalni park „Sutjeska“ koji je neiscrpan, dvije rijeke u centru Foče i na kraju jedinstveni rafting na Tari. Imate turističku organizaciju, ali vam fali turistička agencija koja bi to na pravi način sve promovisala i tako privukla veći broj turista“ rekao je Stanišić, te naglasio da je za sve potreban novac ali da se sa velikim radom i velikom voljom dosta toga može unaprijediti.

Opština Foča je opredjeljena da razvija turizam na čitavom području opštine s obzirom na turističke potencijale koje posjeduje i zbog toga lokalna vlast smatra sastanak sa Stanišićem izuzetno korisnim, jer broj posjeta Etno selu „Stanišići“ govori da je on izuzetno uspješan u turističkoj djelatnosti, istakla je zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović.

– „Iako smo dosta različiti geografski, prepoznali smo mogućnost preuzimanja dobre prakse, prije svega kada je u pitanju marketing i promocija. Sa svim potencijalima koje nudi Foča smatramo da se možemo predstaviti i na popularnoj destinaciji Etno sela „Stanišići“ i još dok traje turistička sezona organizovati sajamsku prezentaciju turističke ponude opštine Foča u Etno selu, gdje zaista boravi veliki broj gostiju“ rekla Srnovićeva i dodala da će delegacija Foče uskoro posjetiti rukovodtsvo grada Bijeljina i Etno sela „Stanišići“.

Etno Selo „Stanišići“ osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: