Maraton za obnovu starog mosta u Mostaru

22.07.2014.

Maratonci na ćupriji

VIŠEGRAD – Ultramaratonac Aleksandar Golo iz Mostara obilježavajući svoj jubilej 30 godina bavljenja atletikom, odlučio se da na sebi svojstven sportski način poveže dva najstarija mosta u BiH koji se nalaze na Uneskovoj listi zaštićenih spomenika kulture.

U devet sati ujutro 22. jula startovao je sa mosta Mehmed paše-Sokolovića u Višegradu a cilj mu je, kaže, da stigne u Mostar za nešto malo više od trideset sati.

Maratonska staza duga oko 250 kilometara vodi od Višegrada preko Ustiprače, Rogatice, romanijskog platoa, Sarajeva i dalje put Mostara.

Dodatni motiv za ovakav sportski podvig je i desetogodišnjica obnavljanja starog mosta u Mostaru.

„Svi moji maratoni imaju neki smisao. Prvi maraton sam trčao u povodi jugoslovenskog Dana borca 4. jula 1984. godine od Sarajeva do Tjentišta na stazi dugoj sto kilometara. Trčao sam za predsjednika Makeodnije Borisa Trajkovskog, koji je poginuo kod Mostara. Na prvu godišnjicu njegove pogibije startovao sam sa Rutimlje, gdje se desila nesreća i trčao sam sve do Skoplja. Po majci sam Makedonac i to je bio razlog tog maratona“, priča Golo i podsjeća da je u njegovom životu bilo dosta maratona.

Kaže da je trčao oko 250 kilometara za papu Jovana Pavla Drugog od Mostara do Banjaluke. „Taj put sam pretrčao za 29 sati“, ističe ex-ju maratonac.

Iako je u mlađim danima imao težu povredu lijeve noge, kada su mu ljekari saopštili da se više neće moći baviti atletikom, ovaj atletičar nastavio je svoju misiju i postao ultramaratonac.