Pješice od Ivanjice do Sarajeva

26.08.2014.

Pjesice od Ivanjice do Sarajeva

Zanimljiv poduhvat prosvjetara Dragoljuba Jankovića i Snežane Aleksić

ROGATICA – Stogodišnjicu sarajevskog atentata u kome je mladobosanac Gavrilo Princip ubio prestolonasljednika Austrougarske Franca Ferdinanda i početka Prvog svjetskog rata, Dragoljub Janković (58) profesor matematike i direktor osnovne škole „Kirilo Savić“ u Ivanjici, u Srbiji, i njegova prijateljica Snežana Aleksić (45) učiteljica u istoj školi, odlučili su da obilježe posjetom Sarajevu uz pješačenje od njihove Ivanjice do grada na Miljacki.

Maršrutu dugu oko 230 kilometara podijeli su u devet pješačkih dana, od čega pet kroz Srbiju, a četiri Republikom Srpskom i Federacijom BiH.

– Pošli smo, priča Dragoljub, 19. avgusta iz mog rodnog sela Kotraža, kod Ivanjice. Iz Srbije preko Kruščice, Sirogojna, Zlatibora i Mokre Gore izašli smo 23. avgusta. U Višegradu smo konačili i bili 24. avgusta i uz aktivni odmor obišli Andrić Grad, na Drini ćupriju i ostale znamenitosti ovoga sve poznatijeg turističkom grada koji je doživio veliki preporod i u kome se sada ima šta vidjeti.

– U Rogaticu smo, nastavlja priču Snežana, koristeći uglavnom regionalni i seoske puteve preko Gornje Lijeske, Sjemeća, Brankovića, Osova i Okruglog, skoro 40 km., došli mrtvi umorni, 25. avgusta. Zahvaljujući ranijim kontaktima putem društvenih mreža i telefona sa Turističkom organizacijom i njenim ljubaznim radnicima, lako našli konak i nakon vrlo napornog dana, za koga sam imala osjećaj da je za mene zadnji na ovom putovanju, smo se dobro odmorili i naspavali.

Odmor je uradio svoje i Snežana je ipak nastavila put Sarajeva. Novu maršrutu izbjegavajući urbane dijelove i asfaltne puteve, koji donose žuljeve na nogama, utvrđena je zajedno sa turističkom radnicima u Rogatice. Otišli su prijekim putem preko Pribošijevića, Golubovića, sela Banj Stijena i kanjona Prače u Renovicu. Dotle su im, uz veliku zahvalnost, vodiči biti direktor Turističke organizacije Nebojša Golić, turistički radnik Slavica Anđelić i poznati planinar Boro Brusin.

– U Renovici, Federacija BiH, je novo konačište, na Palama drugo i u Sarajevu treće. U Sarajevu je i dan odmora, a kući ćemo se vratiti autobusom, 30. avgusta, planira Dragoljub.

– Višestruki je cilj našeg putovanja. Uz istorijski, tu je upoznavanje sa novim krajevima i ljudima i, naravno, testiranje vlastiith organzama za nova putovanja. Iako smo tek na pola puta, dosta toga smo već ostvarili. Posebno će nam ostati u sjećanju put preko Sjemeća i takoreći netaknute prirode, dodaje Snežana.

Bogoljub i Snežana rekoše da su ovakva putovanja izuzetno jeftina i donose veliko zadovoljstvo. Daleko su zanimljivija nego boravak u velikim gradovima i „pečenje“ na suncu na morskim plažama. Sve se završi sa par žuljeva na nogama i umorom do prvog spavanja.

Pjesice od Ivanjice do Sarajeva

SVJETSKI PUTNIK

Bogoljub je poznati avanturista. Boravio je, reče, u 83 zemlje svijeta i vidio svega i svašta. Bio je u najsjeversnjem gradu svijeta Hamerfestu u Norveškoj i najjužnijem Ušuaji u Argentini. Šest godina živio je i radio u Montrealu u Kanadi, a životni mu je cilj da obiđe 100 zemalja, do čijeg ostvarenja mu je ostalo još 17.

I Snežana je dobar putnik. Već je obišla 10 zemalja, sve koristeći godišnje odmore i školska ferija.