Pod reflektorima na Gradskom stadionu otvorene 51. MOSI

07.08.2014.

Otvorene MOSI Novi Pazar

INFO – Prvi put pod svjetlošću reflektora na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, u svežoj kišnoj večeri sinoć su svečano otvorene 51. Međuopštinske omladinske sportske igre. Ni grmljavina i dosadna jesenja kiša nisu mogli da ugroze otvaranje MOSI igara koje se ponovo, posle 1977. godine, održavaju u Novom Pazaru.

Sportisti iz 26 gradova iz tri države bivše zajedničke zemlje prodefilovali su travnatim terenom stadiona koji je baš za igre 1977. godine izgrađen, a danas je dom nopazarskog fudbalskog superligaša i jedan od najljepših hramova fudbala u regionu.

Fanfare su, kako red i propisi nalažu označile izlazak ekipa na teren. Publika je pozdravila sportiste iz 30 gradova sa tromeđe Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Zastavu MOSI igara ponijeli su mladi sportisti Admir Kecap, Ivana Jolović, Almir Rugovac, Denis Crnovršanin, Jasmin Ljajić, Valid Hadžerić, Lejla Slezović i Hamza Zatrić. Njih su gromoglasnim aplauzom pozdravila publika, a još većim su pozdravljeni veterani novopazarskog sporta – Idriz Nuhović, braća Zatrić, braća Minić, Hazbija Hukić i mnogi drugi koji su proneli slavu novopazarskoig sporta širom Balkana.

Zastavu MOSI igara podigao je Muamer Zejnelagić, a nakon njega u ime sportista i veterana grada domaćina obratio se proslavljeni odbojkaš Jakub Zatrić koji je poželio da takmičenja proteknu u „duhu kosmopolitizma i tolerancije, u viteškom duhu“.

„Predajemo vam vatru sportske inicijacije, a vi ste tu da naša civilizacija dobaci što dalje. Srdačno vas pozdravljam i želim dobre rezultate“ – rekao je Zatrić.

Svečanu obavezu ispred domaćih sportista podnijela je odbojkašica Lejla Slezović, dok je sudija Enes Gegić to učinio ispred svojih kolega.

Nakon defilea, polaganja svečanih zakletvi igrača, sudija i delegata, prisutnima se obratio prvi čovjek Novog Pazara dr Meho Mahmutović koji je pozdravio sve sportiste i čestitao im na hrabrosti jer su stojički podnosili kišu koja nije prestajala sve vrijeme trajanja svečane ceremonije otvaranja.

„Pozdravljam sve sportiste, goste, veterane, sudije i delegate, ali volontere, njih 150 koji uprkos kiši svoj posao rade sa ljubavlju i na usluzi su svojim gostima. Otvaranje ovogodišnjih MOSI je najveći amaterski sportski događaj u regionu ove godine. Takodje, ovo je istorijski trenutak jer su na našem lepom stadionu zasvetleli prvi put i reflektori. Ovih dana Novi Pazar je centar sporta, zabave i muzike i pokazuje kako ovakvo jedno dešavanje može da poveže mlade ljude, da pokaže suživot, toleranciju i multikulturalnost na delu. Želim da ove igre traju 100 godina. Hvala svim što su došli na ovo otvaranje, svim predsednicima opština i brojnim gostima. Proglavam 51. MOSI igre otvorenim. Živeli! Srećno! – poručio je gradonačelnik Novog Pazara.

Šefica kancelarije UN u Srbiji Irina Vojackova Solorano rekla je da joj je veoma drago što je UNDP podržao MOSI igre koje su pravi primer promocije interkulturalizma, tolerancije, prijateljstva. Ove igre mladih prava su promocija snage različitosti. Želim vam svu sreću – poručila je Solorano.

Na svečanom otvaranju MOSI igara nastupili su i KUD Ras, glumac Vahid Džanković koji je govorio Besjedu o Novom Pazaru, kao i vokalne solistkinje Berina Crnišanin i Amela Kršić.

Takmičenja na 51. MOSI igrama su startovala u četvrtak 7. avgusta u ranim jutarnjim satima.