Zanimljivost iz Rogatice – Umjesto oraha gljive

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. septembra 2014. 058.ba

Velika gljiva u Rogatici

ROGATICA – U Zorana Obradovića iz naselja Živaljevina kod Rogatice, kao i kod svih ostalih poljoprivrednika ovog kraja, ove godine nije rodila ni jedna vrsta voćaka. Tako je i sa orasima. Ali, zato, jedan stariji Zoranov orah „rodio“ je džin gljivu.

Na stablu ispod prvih grana porasla je neka vrsta gljive za koju Zoran i njegove komšije ne znaju koje je vrste i nisu je vidjeli ovakve veličine. Prečnik joj je 53 sa 42 centimetra.

Velika gljiva u Rogatici

– Gljivu, kazuje Zoran, primijetili smo već nekoliko dana. U početku je bila mlada i glatka bijele boje, ali kako vrijeme prolazi i ona polako stari. Dobiva žućkastu boju sa pjegama na klobuku, a neke životinjice koje ja nisam primijetio polako je nagrizaju.

Inženjer šumarstva Marko Tomović reče da se najvjerovatnije radi o jednoj vrsti truleži (u narodu poznato kao trud) koja napada bolesna stabla. Perspektiva ovog stabla nije svjetla. Prijeti mu stalno slabljenje i na kraju sušenje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,