Penzionerski dani uz drvodeljstvo

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. октобра 2014. 058.ba

Milovan Perisic

ROGATICA – Ne prođe u Rogatici ni jedan ponedeljak kao piječni dan ili neko drugo okupljanje naroda kakva je bila i nedavno održana poljoprivredna izložba, a da se ne mogu sresti Milovan Perišić iz Krmčića kod Rogatice, Milovan i Radisav Janjić, rodom iz sela Kamen, a sada stanovnici Rogatice.

Radi se o penzionerima koji svoje penzionerske dane uz redovne kućne poslove provode i na izradi raznih predmeta od drveta.

Milovan Perišić svoje drvodeljsko umijeće iskazuje u izradi predmeta za svakodnevnu upotrebu u i oko domaćinstva, posebno u pripremi ekološki zdrave hrane. Tu su, prije svega, drveni avani i tučkovi za bijeli luk, oklagije za pravljenje pite i kolača, mješaje, drvene kašike, lopatice za siječenje i „tučenje“ mesa, slova za gurabije, vodijeri za kosne belegije, čačkalice za zube, držalice sa sjekire i sve druge poljoprivredne alatke…

– Dosta toga je za upotrebu odmah, a neki predmeti imaju suvenirsku namjenu i sjećanje na minula vremena, priča Milovan i dodaje:

– Za izradu svih mojih proizvoda drvo je osnovni i jedini materijal. Javor, jasika, klijen i drugi godinama sušeni najbolji dijelovi ovih vrsta drveća. Od alata tu su u prvom redu noževi, pile, dlijeta, brugije. Za rad koristim vrijeme kad bi trebalo da se odmaram, a naknada uglavnom simbolična. Daleko od utrošenog vremena i stvarne vrijednosti proizvoda koji izlazi iz moje „radionice“.

Milovan i Radisav Janjic

Janjići – Milovan i Radisav su takođe drvodeljci, ali sa drugom vrstom proizvoda. Milovan pravi vile i grablje za sakupoljanje sijena i kosišta za kose. Gradi ih, kazuje, najčešće zimi i kad je lošije vrijeme. Prodaja, naravno, u sezoni košenja trave i sakupljanja sijena. Cijene od 15 do 20 maraka.

Dok je bio radno aktivan Radisav je vozio kamion. Danas kao penzioner bavi se izradom krošanja za sijeno i razne druge korpice. Sve od ljeskovog drveta i snagom svojih ruku. Da bi napravio jednu krošnju za nošenje slame i sijena treba mi najmanje dva dana intenzivnog rada i zato je ona najskuplja i do 50 maraka, ali se sve manje kupuju jer ih nema ko da nosi, reče Radisav.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,