Počeo lov na jesenke

Glas Srpske - 03. октобра 2014. 058.ba

Berba gljiva

VIŠEGRAD – Topli dani sa puno sunca i vlage izmamili su iz zemlje razne vrste gljiva od kojih je u višegradskom kraju u ovo doba najpoznatija jesenka ili rujnica.

Jesenke rastu u pristrancima, okrajcima livada, proplancima pored mladih stabala borova, smreka i divlje kruške a pojavljuju se poslije kiše kao i sve vrste gljiva.

Seljaci, „naoružani“ kesama i torbicama posebno u dane „kad je crveno slovo“ dobro porane da obiđu „redušnjake“, mjesta gdje jesenke niču iz zemlje i beru one plodove koji nisu crvavi kako bi se od njih pripremio ukusan doručak. Momir Tasić iz sela Bijele je poranio i obišao proplanke Male i Velike ravni, Listića i Podomara i nabrao punu torbu ovih ukusnih gljiva.

– Jesenke su prepoznatljive po crvenkastoj boji koju gljiva luči ako je oštećena i nema otrovnog dvojnika – kaže on.

Željko Jakšić poznaje sve vrste gljiva koje rastu na ovom prostoru, ali i recepte kako ih nabolje pripremiti za jelo.

– Jesenke se mogu peći na plati šporeta ili parčetu nekog lima u prirodi ako se prethodno dobro posole. Spremaju se i na druge načine ako se isjeckaju, pomiješaju sa lukom i prže u ulju u tavi, a mogu se i kuvati u mlijeku – veli Jakšić.

U vrijeme kad jesenke rode seljaci ali i vikendaši iz gradova pohrle u šumu kako bi od gljiva obezbijedili i zimicu tako što ih dobro očiste i stave u zamrzivače.

Kad su sušne jeseni ili kad naglo padne snijeg nema ni jesenki u šumama pa seljaci govore „Bilo je to one godine kad ni jesenke nisu rodile“. Ove godine u višegradskom kraju, kao nikad do sada, ništa od voća nije rodilo, osim divljih kupina i jesenki pa su šume pune berača.

Čobani

Gljive jesenjke, pored proljetnih reduša, najviše su nekad cijenili čobani koji su ih brali i u prirodi pripremali sebi ukusan doručak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: