Reduša u jesen

27.10.2014.

Gljiva Redusa

Tricholoma georgii – đurđevača, reduša

ROGATICA – Đurđevača, u narodu poznata kao reduša, je uopšte jedna od najukusnijih gljiva. Raste od marta do juna po livadama, u grmovima i obodima šuma u grupama ili krugovima. Na mjestu gdje raste trava je zelenija, te je moguće naći i prije nego odraste. Rijetko se može naći na jesen (kao ova na slici, 26. oktobra), pod uslovom da je jesen blaga sa dosta vlage.

Boro Brusin je znao nalaziti i ranijih godina u novembru, pa čak jednom prilikom i početkom decembra. Pronaći redušu u jesen, za gljivare je veliko zadovoljstvo i radost. Ova godina je bila veoma povoljna za sve vrste gljiva.

Gljiva Redusa

Meso reduše je debelo, kompaktno, bijelo i intezivnog mirisa na brašno ili tijesto, listići su blijedi, tanki, vrlo gusti. Teško je zamijeniti sa nekom nevaljalom gljivom, pogotovo što raste u rano proljeće, ali ipak treba biti oprezan kod jesenjeg ponavljanja da je neko ne zamijeni sa olovastom rudoliskom (Entoloma lividum), koja ima u početku blijede, zatim ružičaste ili crvenkaste listiće, stručak je na dnu nakaradno zadebljan. Olovasta rudoliska je otrovna, u većini slučajeva smrtna.

Reduša se jede kompletna, i klobuk i stručak, priprema se na razne načine: na plati, dinstana ili kao supa. Moše se jesti i sirova.