Učesnici “Jahorina film festivala” u Andrićgradu

02.10.2014.

Jahorina film festival u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Učesnici “Jahorina film festivala” danas su, u okviru programa manifestacije, posjetili Andrićgrad i u bioskopu “Dolly Bell” prikazali tridesetominutni film Ratka Orozovića, umjetničkog direktora i osnivača festivala.

Učesnici su bili oduševljenji onim što je u Andrićgradu izgrađeno za kratko vrijeme, a posebno im se dopao multipleks, za koji su naveli da nimalo ne zaostaje za bioskopima u zemljama iz kojih oni dolaze, kao i u Evropi.

Umjetnički direktor i osnivač festivala Ratko Orozović rekao je da se u Andrićgradu na svakom koraku vidi multikulturalnost.

“Ovo je nešto što će pamtiti generacije, a ujedno atrakcija za naše goste iz različitih zemalja”, kaže Orozović.

On je rekao da je ovo osmi po redu festival koji je ove godine okupio najviše gostiju iz svih krajeva svijeta.

“Ovaj festival ima misiju da edukuje ljude, da u njima probudi svijest prema onome što je ružno i lijepo. Ekološki filmovi govore na kritički način o ljudima i sredini, a turistički afirmišu prirodne ljepote”, zaključio je umjetnički direktor i osnivač festivala Ratko Orozović.

Marija Žižović iz Srbije, autor filma “Kad ti tata kupi slona”, kaže da je oduševljena onim što je vidjela u Andrićgradu. “Andrić je to opisao u svom romanu, a mi doživljavamo scene iz romana”, dodala je Žižovićeva.

Učesnik “Jahorina film festivala” Tina Eterovič Čubrilo, novinar iz Zagreba, rekla je da su kroz ovaj grad pretočene Andrićeve misli.

“Mnogo sam naučila o Andriću prilikom današnje posjete Višegradu. Hvala Emiru Kusturici koji je izgradnjom drvenog i kamenog grada skrenuo pažnju svjetske javnosti na ovaj kraj”, istakla je Eterovič Čubrilo.

Menadžer Andrićgrada Đorđe Šipčić kaže da je Andrićgrad učesnicima “Jahorina film festivala” obezbijedio bogatiji program nego prethodnih godina.

Osim prezentovanja filma, učesnici su imali obezbijeđenu vožnju brodom “Lotika” od Andrićgrada do ćuprije na Drini.