Usaglašen tekst povelje za čist Lim i Drinu

07.10.2014.

Srebrenka Golic u Visegradu

VIŠEGRAD – Ministarstva Republike Srpske, Srbije i Crne Gore zadužena za ekologiju usaglasila su tekst Povelje za čist Lim i Drinu, koja će omogućiti dugoročno pokretanje aktivnosti prekogranične saradnje o ovom pitanju.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić napomenula je da je ovo nastavak sastanka koji je održan u Priboju, na kojem su prisustvovali predstavnici sva tri ministarstva iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici vlasti lokalnih zajednica koje su u slivu rijeke Lim.

“Danas smo usaglasili konačni tekst povelje. Ova povelja nam otvara vrata prekogranične saradnje između opština koje se nalaze na teritoriji tri države, a nosilac aktivnosti je Vlada Srbije”, izjavila je Golićeva.

Ona je dodala da je kratkoročna mjera za rješenje ovog problema lančanica koju je postavila “Hidroelektrana” Višegrad, a već se nabavlja lančanica za Rudo, koja bi trebalo da bude postavljena do kraja godine.

Golićeva je podsjetila da će se postići konačni cilj kada budu postavljene još dvije lančanice, jedna na lokalitetu opština Priboj i Prijepolje, a druga u opštinama Berane i Bijelo Polje.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Stana Božović kaže da sastanak pokazuje koliko je važna životna sredina i da ona nema granice.

“Ovaj memorandum, koji ćemo potpisati u Crnoj Gori, daje nam mogućnost apliciranja kod EU, odnosno mogućnost za pomoć i podršku regionalnog projekta”, zaključila je Božovićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Bajina Bašta Radomir Filipović ističe da ova opština aktivno učestvuje u ovom projektu zaštite rijeke Drine.

“Imamo najveći interes, jer smo svjesni resursa i potencijala rijeke Drine, kanjona i plovnog puta od Perućca ka Višegradu. Nadam se da ćemo uspjeti u namjerama, jer imamo jasan cilj, a to je uklanjanje plutajućeg otpada i sprečavanje njegovog daljeg pojavljivanja”, kaže Filipović.

Direktor “Hidroelektrana na Drini” Mile Lakić kaže da je ovo preduzeće do sada ulagalo ogromna sredstva za odlaganje plutajućeg otpada.

“Nabavili smo vozilo u funkciji čišćenja otpada koje dolazi rijekom Lim i Drinom. Samo vozilo ne može očistiti svo smeće koje dolazi i potrebno je rješavati uzroke problema o čemu smo pričali na sastanku”, kaže Lakić.

On je dodao da je osnovni cilj vozila da smeće ne ide nizvodno prema Bajinoj Bašti. “Sa vozilom ćemo prestati angažovati dizalice za podizanje dijelova opreme koje smo angažovali, mijenjaćemo rasvjetu, čistiti snijeg i vršiti zaštitu brane jer su karakteristike vozila višenamjenske”, kaže Lakić.

Osim predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, predstavnici opština Rudo, Višegrad, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje, Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, kao i predstavnici hidroelektrana Višegrad i Bajina Bašta.