Dječiji dodatak prima 317 korisnika

12.11.2014.

Beba

FOČA – Pravo na dječiji dodatak u opštini Foča, nakon redovne godišnje obnove dokumentacije, ostvaruje 317 korisnika.

Referent za dječiju zaštitu u Centru za socijalni rad Mirjana Pavlović rekla je da je broj korisnika ostao na približno istom nivou, ali da će do kraja godine biti povećan, s obzirom da nisu svi obnovili dokumentaciju u predviđenom roku do kraja oktobra.

“Korisnici koji su zaboravili da obnove dječiji dodatak u toku redovnog roka, mogu to učiniti svakog dana”, rekla je Pavlovićeva.

Ona je podsjetila da je glavni uslov za ostvarivanje ovog vida pomoći visina porodičnih primanja, odnosno da iznos ličnih primanja za drugo dijete ne prelazi 75 KM po članu, za porodice sa troje djece do 80 KM po članu i za porodice sa četvoro djece da ne prelazi 90 KM po članu.

“Takođe, dječiji dodatak, na koji ne utiču lična primanja, mogu ostvariti djeca ometena u razvoju, djeca pod starateljstvom i djeca čija je porodica korisnik novčane pomoći”, navela je Pavlovićeva.

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske u septembru je uvećao isplatu dječijeg dodatka za 10 KM, što je bila jednokratna pomoć povodom Dječije nedjelje.

U svim narednim mjesecima, dječiji dodatak će se isplaćivati po ranije utvrđenim iznosima – za drugo i četvrto dijete 35 KM, za treće dijete 70 KM i za dijete vulnerabilne kategorije – djeca ometena u razvoju, djeca pod starateljstvom i djeca čija je porodica korisnik novčane pomoći 90 KM.