Dušanov Zakonik čitaju Putin i Obama

Glas Srpske - Radmila Đević - 03. новембра 2014. 058.ba

Dusanov zakonik u Foci

FOČA – Fototipska replika prepisa Hilandarskog i Atonskog rukopisa Zakonika cara Dušana u izdanju bratstva manastira Hilandar i Srpskog pravoslavnog udruženja „Sveti Sava“ iz Novog Sada predstavljena je u Centru za kulturu i informisanje u Foči, a primjerke Dušanovog zakonika već posjeduju i moćni svjetski političari kao što su Vladimir Putin, Barak Obama i Štefan File.

Replika se sastoji iz drvene kutije, teksta Zakonika ukoričenog u kožni povez i optočenog srebrenim okovima i prevoda na savremeni srpski jezik i pet svjetskih jezika – engleski, ruski, njemački, francuski i grčki.

Stanko Rodić, član Srpskog pravoslavnog udruženja „Sveti Sava“, koji je napravio idejno rješenje izgleda drvene kutije, kaže da je ovo izdanje jedno od najvažnijih prezenta naše istorije i kulture što potvrđuju činjenice da se ovaj komplet već nalazi u rukama moćnih svjetskih državnika.

– Ja sam uključen od samog početka, od početne ideje, konstrukcije kutije, izgleda Zakonika… Mi smo dosta istraživali i trudili se da ova varijanta bude najpribližnija originalu. Htjeli smo da ovo izdanje bude pokazatelj srpske istorije i znamo da se ovaj zakonik danas nalazi u posjedu Putina, Obame, Štefana Filea, a trideset zakonika je i predsjednik Tomislav Nikolić podijelio brojnim zvaničnicima prilikom obilježavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta – kaže Rodić.

Članovi Udruženja kažu da su napravili fototipsko izdanje replike Atonskog i Hilandarskog rukopisa Zakonika cara Dušana, koji je sada kompletan.

– Brojni prepisi Zakonika cara Dušana, koji su do sada pronađeni, kako od starije do mlađe redakcije, nisu bili kompletni i nisu sadržavali svaki od ukupno 201 člana, koliko je imao originalni Dušanov zakonik. Zahvaljujući Rakovačkom prepisu, koji je deseti po starini, to je učinjeno – kaže Mišo Nikolovski, jedan od članova Udruženja.

U Udruženju očekuju da će se prodajom fototipske replike prepisa Hilandarskog i Atonskog rukopisa Zakonika cara Dušana obezbijediti sredstva od više stotina hiljada evra, koja će se utrošiti za obnovu manastira Hilandar.

Promociju ove neobične i rijetke knjige u Foči je organizovao OO SPKD „Prosvjeta“.

Cijena

Komplet replike Dušanovog zakonika urađen je u 400 primjeraka. Cijena jednog kompleta je 390 evra, a knjiga prevoda može se kupiti odvojeno i košta dvadeset evra. Sav prihod od prodaje namijenjen je obnovi manastira Hilandara.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,