Na marginama nedavne promocije nove knjige Milenka Jevđevića

09.11.2014.

Milenko Jevdjevic u Rogatici

OD USPJEŠNOG OFICIRA DO USPJEŠNIJEG KNjIŽEVNIKA

ROGATICA – Rogatica je poznata po plejadi dobrih umjetnika – slikara, pjesnika, književnika, aforističara, satiričara. Među njima je i pjesnik, a odnedavno i pisac pripovjetki, Milenko Jevđević koji je rođen u selu Kujundžijevići odakle je iduće pješke po blatnjavim putevima i uskim sokacima završio osmogodišnju školu u Rogatici.

Sa peticama u đačkim knjižicama Milenko je primljen u Vojnu gimnaziju u Beogradu koju je kao i osmogodišnju školu završio sa odličnim uspjehom.

Odličan uspjeh u gimnaziji otvorio mu je vrata na Vojnoj akademiji kopnene vojske bivše JNA u smjeru veze. Školovanje na Akademiji okončao je sa prosječmnom ocjenom 9,30 i sa reputacijom najboljeg u klasi imao je priliku da bira garnizon u kome će nastaviti službovanje. On se opredijelio za Užice, pored ostalog, i radi toga što je blizu njegovoj Rogatici da bi češće dolazio.

I tu se Milenko nije mirio sa postignutim. Upisao je Generalštabnu školu i završio je u rekordnom vremenu sa prosječnom ocjenom 9,43.

Milenkovu uspješnu vojnu karijeru kroz koju je, kako tvrde njegovi poznanici, bio visokostručan, strog i pravičan, i uz velike lomove pri donošenju lične odluke, zaustavila je 2001. reforma vojske u BiH, odnosno trenutka kada Republici Srpskoj vojska više nije potrebna i kada više nije bilo mogućnosti služiti otadžbini i profesiji na način koji ima smisao i ljubav. Skinuo je uniformu i prešao u civile.

Još dok je bio pod opasačem u njemu se rodila ideja da jed na sve što se oko njega dešavalo zamijeni nečim ljepšim.

– Iskoristio sam, priča on, talenat koga sam iskazao još u đačkim danima, posebno dok sam bio u Vojnoj gimnaziji kada su moji pismeniu radovi na zadanu temu bili visoko ocjenjivani i zavrijedili diplomu „Svetozar Marković“ koju sam dobio kao jedini učenik vojne gimnazije u svim generacijama. Odlučio sam se da pišem pjesme. U početku one su bile namjenske za poginule drugove i prijatelje, ljubavne i rodoljubive.

Ređala su se pjesma do pjesme i na nagovor poznanika skupio sam ih u jednu cjelinu i 1994. štampao u zbirku pod naslovom „Tebi“. Već 1997. dolazi druga zbirka kojoj sam dao naslov „Ja ti se vraćam“, a 2001. treća sa naslovom „Pjesme“ uz sve bolje ocjene stručnjaka i čitalaca.

Knjiga-Prst pukovnika Zeka

To pokazuje i dio recenzije za zbirku „Ja ti se vraćam“ u kome Slobodan Ristović kazuje:
– Poezija Milanka Jevđevića narasta kao testo slavskog kolača. Umjesto kvasca upija ljubav prema čoveku, prema majci mučenici, zemlji, prema Đedovom zavetu, Očevom i onom svome, koji daje vojnik kada sve pomenuto skoli nečast i nesreća.

I pored svakodnevnog posla u banjalučkom Mtelu, Milenko je ovih dana izdao novu knjigu. Radi se o zbirci pripovjedaka pod naslovom „Prst pukovnika Zeka“ čiji je izdavač Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Banja Luke. Recenzenti knjige bili su Ranko Pavlović iz Banja Luke i Milica Bakrač iz Nikšća.

Prvu promociju nove knjige Jevđević je ovih dana (23. oktobra) održao u rodnoj Rogatici. Promocija je održana uz punu podršku Narodne biblioteke čiji je direktor Anđelka Đerić, profesor srpskog jezika, bila i jedan od promotera. U knjizi su, rekla je ona, četiri priče o dešavanjima u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkog ratu, dvije poratne i dvije biobgrafskog karaktera i jedna putopisnog karaktera iz savremenog doba.

– Zajedničko svim pričama, dodala je Đerićeva, je sveta vjera u pobjedu hrabrosti i veličine ljudskosti koja je ukorijenjena u hrišćanskom i pravoslavnom dostojanstvu bića. Autor umjetničkom riječju prodire u zagonnetke života i odgoneta smisao čovjekovog prisustva u svijetu kroz upoznavanje istinskih ljudskih vrijuednosti.

Drugi promoter Jevđevićeve najnovije knjige bila je doktor profesor srpskog jezika Divna Mitrović iz Višegrada koja je rekla da se ovdje radi o čovjeku kakav bi on ustvari i trebao da bude – obrazovan, čestit, religiozan, iskren, običan u neobičnom vremenu. Takve su i njegove priče iz knjige „Prst pukovnika Zeka“ koja je zbir autobiografskih pripovjedaka po strukturi potpuno dovršenih i osamostaljenih, ali međusobno povezanih tematski ili osnovnom emocijom pri čemu je ta veza tako suptilna i prefinjeno istkana da se i ne osjeti prelazak iz jednog u drugi vijek, od jedne do druge priče.

Bdijući nad rukopisnim pripovjetkama Milenka Jevđevića recezent Ranko Pavlović opet reče:
– Poput drevnih hroničara, koji su se trudili da o svom vremenu ostave pouzdane pisane tragove, Milenko Jevđević filigranskom preciznošću, s posebnim smislom za detalj, uglavnom realističkim postupkom, pripovjetkama autobiografskog karaktera uvjerljivo svjedoči o posljednjim decenijama dvadesetog vijeka. Nastoji i uspijeva u tome…

Milica Bakrač, drugi recenzent Milenkove knjige, svoja zapažanja pod naslovom „Marš dostojanstva, ljubavi i boli“ svodi na slijedeće:
Poznavajući Milenka Jevđevića, kao pjesnika ljubavne, rodoljubive i poeziju za djecu, kao čovjeka, oca, sina, vojnika, znali smo da je od ranog djetinjstva protrčao, progazio i promarširao kroz svoj život, kao kroz jednu veliku priču. U ovoj knjizi Jevđević je oživio svoja najdivnija i najbolnija sjećanja. Iako je „primoran“ da i dalje bude pjesnik, on istovremeno živi i zapisuje stranice svojih priča. Možda zbog toga ove njegove priče ponajprije liče na pjesmu, melodičnu, toplu, dječačku, vojničku, romanijsku. One su pjesnikov iskren i dostojanstven marš od djetinjstva do današnjih dana.

I na kraju riječ-dvije o planovima:
– U skoroj budućnosti planiram dovršenje i objavljivanje nove knjige poezije za djecu, ali ne kao nekakav strogo obavezujući i „po svaku cijenu“ skrojeni plan.